Челници девет земаља чланица позвали су писмом Еуропску унију да се договори “заједнички инструмент дуга” ради финанцирања подршке компанијама у здравственом сектору и ширем господарству у борби против коронавируса.

Писмо носи данашњи датум, упућено је предсједнику Еуропског вијећа Цхарлесу Мицхелу, а потписали су га челници Француске, Италије, Шпањолске, Португала, Ирске, Луксембурга, Словеније, Белгије и Грчке, наводи Реутерс који је добио увид у текст.

“Морамо радити на заједничком инструменту дуга који ће издати еуропска институција ради прикупљања новца на тржишту“, поручују они у писму.

“Инструмент заједничког дуга требао би укључивати довољно високи износ и довољно дуги рок доспијећа како би се осигурала потпуна учинковитост и избјегло репрограмирање дуга, било сада. било у будућности”, стоји у писму.

Потписници позивају ЕУ и да „истражи друге могуће алате, попут намјенског финанцирања расхода повезаних с коронавирусом у прорачуну ЕУ“ за 2020. и 2021. годину.

Реутерс примјећује да је писмо упућено дан након што министри финанција еурозоне нису постигли договор о издавању заједничке обвезнице еурозоне.

Поручили су да ће Еуропски стабилизацијски механизам (ЕСМ) осигурати заштиту одобрењем превентивних кредитних линија, наводи Реутерс.

Челници Еуропске уније расправљат ће о коронавирусу на сутрашњој видеоконференцији.