Док грађани Босне и Херцеговине чекају долазак вакцина и масовну вакцинацију, поједини привредници желе се укључити у ту набавку на свој начин. Осигурат ће, кажу, новац за вакцине, да би њиховим радницима било омогућено вакцинирање. Послодавци због обољелих од коронавируса и радника који су у изолацији, имају милионске губитке.

Велики број послодаваца, у вријеме пандемије коронавируса, има проблем с функционирањем подузећа, јер је знатан број радника на боловању. То је потакнуло подузетника Омара Куштрића из Сарајева, који запошљава око 6 стотина радника, да покрене иницијативу да власници твртки купе цјепиво за своје раднике.

ОМАР КУШТРИЋ, директор фирме “Синкро”, Сарајево

“Радници који раде су углавном млади људи и проћи ће још доста времена док дођу на ред да се вакцинишу. Код нас то не функционише баш како треба, тако да је то био један од основних мотива да се пробамо организирати, да пробамо наручити од добављача који ће радити за владе које наручују, првенствено Федерације, да нам дају додатне количине које неће угрожавати постојећу наручену количину за потребе Федерације”, рекао је Куштрић.

У цијелу причу укључила су се и удружења послодаваца из Федерације и Републике Српске. Већ су упутили захтјев надлежнима.

АДНАН СМАИЛБЕГОВИЋ, Удружење послодаваца ФБиХ

“Отприлике су из Владе рекли да им се идеја свидјела. Они су рекли да иће се врло радо укључити да помогну у реализацији тога, да дају сагласности са своје стране. Ако ово све прође, ми ћемо узети неко вријеме, можда седам до 10 дана да прикупимо средства и кренемо у реализцију”, казао је Смаилбеговић.

САША ТРИВИЋ, Унија удружења послодаваца РС

“Имамо информацију да ћемо до понедјељка знати да ли и које количине су могуће и којим роковима, тако да ћемо тек онда кад будемо имали довољно информација упутити дописе предузећима, али оно што смо до сада контактирали усменим путем знамо да има велики број занитересованих послодаваца”, истакао је Тривић.

Интерес послодаваца је, осим бриге и заштите за раднике, каже Тривић, и економски, јер су огроми трошкови због бројних боловања. У студеном и просинцу прошле године, у Републици Српској забиљежено је 13 и пол тисућа боловања више за сваки мјесец него што је то уобичајено. Из Удружења послодавца РС-а процјењују да је вал короне у само та два мјесеца послодавце коштао више од 5 милијуна марака, што је значајно више него што би коштала набавка цјепива.