Поводом напада на Бошњаке и муслимане у Црној Гори, нарочито након узнемирујућих дешавања у Пљевљима, јавности се саопћењем обратио реису-л-улема Исламске заједнице (ИЗ) у Босни и Херцеговини Хусеин еф. Кавазовић.

Саопћење преносимо у цијелости:

”Вијести које долазе из Црне Горе, поруке антимуслиманске мржње које се све чешће чују у сусједној држави, а нарочито јучерашњи физички напад на Бошњаке у Пљевљима, унијеле су немир међу чланове и припаднике Исламске заједнице у Босни и Херцеговини. Као реису-л-улема сам забринут због чињенице да је антимуслиманска и антибошњачка реторика која се мјесецима толерише у јавном простору почела постајати основа за насилне нападе организованих скупина које више и не крију своју злочиначку агенду. Бројни муслимани и Бошњаци из Црне Горе и окружења су ми овим поводом писали забринути за своју будућност. Све подсјећа на повратак иделологија које су деведесетих на овим просторима већ довеле до злочина и геноцида.

Овим путем апелујем на све међународне институције да озбиљно схвате изазове с којима се Црна Гора сусреће, да реагују на кршења основних људских права и слобода Бошњака и муслимана, као и других мањина, а нарочито да не занемарују националистичку и ратнохушкачку реторику која пријети да призове нове злочине на овим просторима.

Позивамо државу Црну Гору да обезбиједи сигурност својим грађанима муслиманима, како Бошњацима тако и свим другим. Од Српске православне цркве очекујемо да се огради од исламофобичних иступа оних који званично наступају у њено име и тврде да говоре с позиција светосавља. На њима је посебна одговорност за све што се ових дана дешава у Црној Гори, јер су сами одабрали да буду носиоци тих процеса. Данас, када се поново пролијева невина крв у Пљевљима, не могу се понашати као да их се то не тиче и да с тим немају ништа. Као људи вјере најмање што могу урадити је да осуде такве поступке и стану у заштиту својих комшија“, каже се у саопћењу реису-л-улеме Кавазовића.