У ноћи смо која је боља од хиљаду мјесеци. Ово је благословљено вријеме у нашим животима, казао је реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини (ИЗ БиХ) Хусеин еф. Кавазовић у поруци поводом Лејлет ул кадр, једне од најважнијих ноћи у исламском календару.

Муслимани у Босни и Херцеговини, регији и свијету вечерас обиљежавају једну од најважнијих ноћи у исламском календару, ноћ Лејлет ул кадр, најодабранију ноћ у години, вриједнију од хиљаду мјесеци.

“У ноћи смо која је боља од хиљаду мјесеци. Ово је благословљено вријеме у нашим животима, за које је Мухамед, рекао да ће бити несретан ко га пропусти. Рамазан је благословљено вријеме које није могуће надокнадити никаквим другим временом. Лејлет ул кадр је ноћ пуна фадилета”, казао је Кавазовић на централном програму Ријасета Исламске заједнице у Босни и Херцеговини у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву.

Подсјетио је да је Алах своју посљедњу ријеч људима објавио у рамазану, а прву објаву Мухамеду у ноћи Лејлет ул кадр.

“Он ју је открио свом Посланику а он нас подучио да је тражимо у непарним ноћима задње трећине рамазана. Та трећина рамазана је посебно благословљено вријеме за људски род. Наши честити имами, а међу њима и Ебу Ханифе, сматрају да је Лејлет ул кадр двадесет и седме ноћи рамазана. Много је разлога због којих је њено тачно вријеме сакривено, а наша улема сматра да су то исти разлози због којих је Алах од нас сакрио и своје најузвишеније име међу 99 својих лијепих имена, како бисмо за њим трагали и што чешће га у зикру спомињали. Исте разлоге они спомињу и када је у питању средњи намаз, за који већина улеме сматра да се ради о икиндији намазу”, рекао је Кавазовић.

Истакао је да за Лејлет ул кадр Алах говори да је то ноћ у којој је објављен Кур’ан.

“Ми смо га почели објављивати у ноћи Кадр. Каже да је то ноћ одлуке (Кадр), мелеки и Џибрил с дозволом Господара свога, спуштају се у њој због одлуке сваке; а на другим мјестима је описује као благословљену ноћ (лејлетун мубареках). Но, како је објављен Кур’ан? Његови коментатори сматрају да је спуштен изравно од Алаха на нама најближе небо, најближу небеску сферу, у цијелости, а да га је затим Руху-л-емин (Џибрил) постепено преносио у Посланиково срце током 23 године. Посланик, потом је достављао његове ријечи својим асхабима. Алахов говор је истина, па када се учи обавеза је муслимана да га слушају и да шуте, како би били обасути милошћу”, појаснио је реис Кавазовић.

Како је казао, Алах нам говори и да је ово ноћ у којој на Земљу силазе мелеки.

“Муфесири сматрају да те мелеке он посебно ствара за ову прилику и шаље их на Земљу само у овој ноћи. Међу њима је и онај који је код Алаха на највишем мелекском степену: Руху-л-емин. Његово присуство требамо разумјети као почаст коју Узвишени даје људима. Тајна силаска оволиког броја мелека у овој благословљеној ноћи можда је повезана с Божијом одредбом, која се односи на сва жива бића на Земљи. Ово је мирна и блага ноћ, пуна милости, љубави, опроста и помиловања за сва Божија створења и све људе који га искрено и истински славе, величају и хвале. Сигурност је у њој све док зора не сване”, рекао је Кавазовић у поруци поводом Лејлет ул кадра.

Истакао је да нас је Алахов Посланик обавијестио да је ово ноћ опроста гријеха и ноћ наде и за оне који су према себи погријешили.

“Ово је благословљена и спасоносна ноћ за сваког од нас. Она је дар од Алаха, а након наших дана и ноћи проведених у посту и намазу. У њој је позив да се вратимо Алаху и да се покоримо његовој ријечи, коју нам је објавио у овој ноћи. Слиједимо оно најбоље и најљепше за што знамо. Немојмо замијенити ове дане и ноћи наде за дане и ноћи кајања, па да пропаднемо и закукамо као што у Кур’ану стоји: ‘Тешко нама, како смо само дрски према Алаху били, чак смо се и изругивали’. Замолимо га да нас сачува од властита немара и охолости. Нека у нас усади снагу и вољу за добрим, за чврстину и стаменост којом ћемо се одупријети искушењима лошег и злог који на нас вребају”, поручио је Кавазовић.

Нека нам, како је казао, дадне вјере и моћи да се одупремо смутњама и нереду у којем живимо и да јасно разликујемо добро од лошег, лијепо од ружног, истину од неистине.

“Господару наш, дај нам снаге да с лахкоћом носимо бол, тугу и радост живота. Дај нам снаге да љубављу разоружамо душмане наше. Дај нам снаге да никад не уцвилимо слабог, нити да поклекнемо под моћником силним. Дај нам снаге да дух свој издигнемо изнад нискости земаљских. И дај нам снаге да се с љубављу потчинимо твојој заповиједи. Господару наш, помози нам, ојачај нашу вјеру, услишај наше дове, прими наше намазе, наш зекат и садекату-л-фитр, и упиши нас међу Твоје послушне слуге”, казао је Кавазовић.

Додао је: “Алаху наш, помози нам да се поправимо прије него што нас ‘поправе’ душмани наши”.

Реис ул улема Кавазовић помолио се и за мир у свијету, ”посебно ових дана за мир и помоћ браћи у Јерусалему и обећаној земљи”.