Централна бајрамска свечаност Ријасета Исламске заједнице у БиХ поводом Курбан-бајрама одржана је данас у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, гдје је бајрам-намаз предводио и хутбу одржао реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић.

Реису-л-улема је казао да ће у нашој модерној повијести овај бајрам ости упамћен по томе што вјерници из свих дијелова свијета нису могли обићи часна мјеста у Меки и Медини. Свијет се, како је додао, суочава са великом кушњом и изазовом, а вирус је похарао многа друштва и многе породице. Много је оних који су изгубили своје најмилије. Но и ову кушњу, нагласио је Кавазовић, можемо савладати као и оне прије, снажним поуздањем у Алаха, јаком вољом, дисциплинираношћу, упорношћу и борбом против ње.

-Увијек и изнова треба да преиспитујемо свој нијет, прије него што се одлучимо на чин, ништа се не уплиће у наше животе као наш нијет и жртва коју подносимо. За њих је везана наша судбина. Алаху нису потребни месо ни крв курбана, каже се у Курану. Он гледа у наш нијет и нашу богобојазност. И ми данас као Ибрахим у своје вријеме стојимо пред нашим изазовим и кушњама, дуњалучким жељама и завјетима, не само вјерским већ и моралним и професионалним- додао је Кавазовић.

Свако би од нас, како је казао, требао да остане предан ономе што јесте, учитељ вјере вјери, родитељ породици, политичар политици, државник држави, љекар болеснима, мајстор свом занату, а умјетник умјетности.

-Са жељењем морам констатирати да смо се удаљили од императива да служимо према нашим завјетима на начелима морала, знања и професионалности. Људи од вјере, службе и струке не би смјели дозволити да буду инструменти манипулација у овако тешким приликама које проживљавамо. Свађалачки тонови које чујемо у јавном простору док се боримо за здравље и животе људи уносе немир и забринутост међу нас. Острашћеност коју видимо у комуникацији познатих јавних личности, образованих људи, чуди и забрињава – навео је Кавазовић.

Додао је да је Бајрам вријеме у којем треба једни другима да приђемо, затражимо халал и понудимо извињење. Сваком муслиману код његовог брата муслимана, напоменуо је реису-л-улема, морају бити свете три ствари, његов живот, иметак и његова част.

-Ови одабрани дани су идеални да започенмо дугу и тешку борбу против тих нашх расцјепканости, завада и јавних свађа. Немојмо честитима и поштенима бити примјер лошег поступња и владања. У нашем друштву будимо узори, примјери поштења, морала и честитости. Ширимо добро и боримо се да оно постане доминантно међу нама – додао је Кавазовић.

У овим тешким и временима искушења, како је навео, оно што можемо учинити најлакше за себе и за друге јесте да сами себи помогнемо самозаштитом, носећи маске, чувајући прописану удаљеност и водећи рачуна о хигијени.

-Данас се наша вјера искказује у дисциплини у доброј намјери да сачувамо живот. Самозаштита је данас сами дио вјере, најврједнији чин доброчинства и морала- додао је Кавазовић.

Казао је да не дозволимо да нас разлике удаљују једне од других, те да не судимо људима у ономе у чему је Бог коначни судија.

-Савјетујем вам ако сте узели нечије право, вратите му га. Ако сте некога закинули или оштетили, намирите му, ако сте некога увриједили, затражите халала. Ако сте некога запоставили, потрежите га. Ширите мир и добро међу људима – поручио је Кавазовић.

Према инструкцијама реису-л-улеме Исламске заједнице у БиХ Хусеина еф. Кавазовића, бајрам-намаз клањан је уз поштивање свих мјера самозаштите у складу с епидемиолошким препорукама.