Грађани Босне и Херцеговине, укључујући и оне који живе у Републици Српској, очекују од политичких представника да рјешавају стварна питања, а не да креирају нова, казала је шефица Мисије ОСЦЕ-а у БиХ амбасадорица Кeтлин Кавалек.

Коментирајући 20 закључака које је Народна скупштина Републике Српске усвојила на овоседмичној посебној сједници, Кавалек напомиње да прелиминарна анализа тих закључака доводи до забринутости у вези с многим значајним правним и политичким питањима.

“Мисија ОСЦЕ-а у БиХ позива све политичке актере у БиХ да у потпуности поштују структуре успостављене Дејтонским мировним споразумом, укључујући институције и процедуре предвиђене Уставом БиХ, које јасно дефинирају и права представника Републике Српске, те реформе о којима је постигнут договор у Парламентарној скупштини БиХ, у потпуности у складу с уставним оквиром БиХ”, закључила је.

Посланици владајуће већине у Народној скупштини Републике Српске усвојили су 20 закључака, међу којима је и онај који промовира права народа на самоопредјељење, те најављује и нови устав РС, о којем ће се изјаснити и грађани на референдуму у случају изостанка реакције на покушаје разградње Дејтонског споразума.

Народна скупштина задужила је и ентитетску владу да анализира ефекте, како је речено, неуставних пријеноса надлежности с ентитета на ниво БиХ, укључујући надлежности пренесене међуентитетским споразумима у области одбране и индиректних пореза, с циљем покретања разговора о преиспитивању њихове ефикасности.