Иако је једна од тачака на редовној сједници Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине био и Извјештај о провођењу препорука Европске комисије за рад савјета, чланови још немају јасан став о новом нацрту Закона о ВСТВ-у. Док правници шпекулирају о његовим измјенама, у парламент по свему судећи, још неће. Када ћемо и од кога добити нови закон?

Нацрт закона о Високом судском и тужилачком вијећу и даље без парламентарне процедуре. Усаглашавања, трају, по свему судећи, на свима странама. Расправу воде и сами чланови ВСТВ-а од којих на данашњој сједници нисмо могли добити јасан став. Приједлог нацрта с неопходним измјенама припрема Министарство правде Босне и Херцеговине.

НЕЗИР ПИВИЋ, замјеник министра правде БиХ

Колико је мени познато постоји једна сагласност одређених минималних измјена када говоримо о Закону о виском судском и тужилачком вијећу који би требали ици у правц јачања интегритета чланова ВСТВ-а, јачања дисциплинске позиције и санкција унутар ВСТВ-а, провјере чланова и успоставе јединице за провјеру интегритета.

Обимнији преглед измјена Закона о високом судском и тужилачком вијећу морао би обухватити и жалбу на одлуке ВСТВ-а, али и увођење имовинских картона. А за све то треба и времена, упитно је колико га БиХ и има?

БРАНКО ПЕРИЋ, судија Суда БиХ

Мислим да ће се радити о новом документу о новом нацрту измјена и допуноа Закона о Високом судском и тужилачком вијећу а то ће захтјевати и ново вријеме а колико то код нас траје претпаостављам да ни за три године нећемо имати нови законски документ. Првобитни нацрт закона који сам видио није рјешавао суштинске проблеме то су козметичке измјене.

Усвајање новог закона захтјев је међународне заједнице и потребно је системско рјешење, сматрају правници, у супротном и ова реформа у БиХ могла би добити опис – недовршено.

ВЛАДО АДАМОВИЋ, правни стручњак

Са свих страна морамо увдијети ста је проблем, да ли је цјелина закона или концепт проблем или треба учинити само дораде које су базиране на недостацима. Истински роблем ове земље је што ниједну започету реформу нисмо заврили до краја.

Ако се настави овим темпом, реформа правосуђа ће и даље тапкати у мјесту, закључују правници. Док једни мисле да не могу, а другима је то дужност, Европска комисија је јасна- Нацрт закона о ВСТВ-у БиХ мора имати до краја године.