Родитељи дјеце са потешкоћама у развоју из Унско-санског кантона траже отварање центра за боравак ове дјеце у том кантону. Њих 180 сада борави у специјализованим центрима широм БиХ који су удаљени и до 300 километара.

Мирсада Хоџић из Бихаћа је мајка тридесетогодишње Алме која болује од микроцефалије. Заједно са осталим родитељима, уз помоћ Удружења „Радост дружења“, покренула је иницијативу да се у Унско санском кантону отвори Центар за особе са потешкоћама у развоју.

“Сва дјеца која не би могла имати посјете, ја бих прва узела по петеро, десетеро дјеце па би их извела, одвела својој кући, одвела негдје у шетњу, на кафу. Увијек би била ја та али не само ја већ и већина родитеља који су овдје у удружењу јер смо о томе често разговарали,” казала је Хоџићева.

За боравак дјеце у центрима, родитељи мјесечно у просјеку издвајају више од 700 КМ. Да би их некад посјетили, евентуално довели кући, морају додатно штедјети.

“Ми не желимо да се одрекнемо свог дјетета, не желимо да га оставимо, желимо да га имамо за себе када год хоћемо да том дјетету пружимо љубав мајчинску и очинску. Међутим, не могу сви родитељи пружити ту прилику ни себи ни свом дјетету, истакла је Хоџићева.

Родитељи страхују шта ће бити с њиховом дјецом у будућности.

“Можда наша дјеца неће доживјети да се тај центар направи, али нека друга дјеца, рађају се увијек дјеца и увијек ће их бити са проблемима или да немају нигдје баш да буду па да се смјесте,” рекла је Рифета Имамовић.

Кад се разболиш прво помислиш, ја сам сад имала корону, и она цијели дан иде за мном и плаче мама ко ће мене примити, то је јако тешко, а ко није доживио, не зна какви су то проблеми, казала је Субха Шарић.

У кантоналној влади истичу како је за отварање центра потребно унаприједити рад више институција, за што би Кантону требала додатна помоћ.

“Ту треба приступити опрезно, не гледати само финансијску корист за кантон. Кроз њихово пребацивање би требало гледати самог корисника, њихову корист да се на најбољи начин збрину,” казао је шеф Одсјека за социјалну политику у Министарству здравства УСК Сакиб Алибеговић.

Родитељи су сваки дан старији и мање покретни. Свјесни да је отварање центра велики пројекат не одустају од иницијативе како би помогли својој дјеци, а и сами са њима провели што више времена.