На самиту Еуропске уније највиши дужносници Еуропске комисије потврдили су да ће вишак инјекција против Цовида-19, које је унија набавила, бити дониран земљама Западног Балкана.

Када и колико ће од постојећих инјекција доћи на териториј БиХ, за сада постоје само нагађања. А ево што до сада знамо о постојећим инјекцијама.

Фајзерова, Модерна, Оксфордска, Спутњик В, све су то називи инјекција против Ковида-19, које су у оптицајуна тлу Еуропе.

Прве двије се разликују јер су рађене најновијом технологијом. Успјешност је чак 94 посто. Од 43 тисућа добровољаца на којима су тестиране, примјећени су тек лакши симптоми, попут црвенила или грознице.

ЈАСЕНКО КАРАМЕХИЋ, имунолог

То је умјетна инјекција и она симулира вирус и убацује се у наш организам као РНК, умотана у липиде и ступа у контакт с нашим ћелијама, а прије тога она имитира с протеин вирус, то је онај шиљак којима вирус пробија наше станице. Дакле, она имитира тај шиљак од висруса и изазове имуни одговор. Значи, ње у питању дио правог вируса, него умјетна инјекција.

Фајзерова инјекција захтијева посебне увјете. За дистрибуцију и складиштење ове инјекције потребно је осгигурати хладњаке до минус 80 Целзијевих и бит ће доста скупља у односу на друге.

Предвиђања су да ће компанија Фајзер и Модерна од продаје инјекција у идућој години зарадити чак 32 милијарде долара. Питање је за коју ћемо се ми у БиХ одлучити?

ЦРИСТОПХЕР ВУЈИЋ ТЕХЛИРИАН, медицински равнатељ фармацеутске твртке Пфизер

Чим се одобри у ЕУ, кад ИМЕ одобри инјекцију, онда ће свака земља на Балкану вршити свој преглед, да своје одобрење, на национланом основу то уради такођер, и да се крене с наруџбама инјекције, за сада је главни корак – одобрење и регулатива.

За америчку Модерну увјети складиштења захтијевају -21 ступања, док је за Оксфордску потребан нормалан хладњак. То ће значити мању цијену и већу приступачност.

У игри је и руски Спутњик В. Већ постоје најаве да би ова инјекција могла бити на подручју РС-а у вељачи идуће године. Стручњаци кажу да је њена успјешност до 96 посто, а ради се класичном методом.

ЈАСЕНКО КАРАМЕХИЋ, имунолог

Што значи да у себи имају дио вируса РНК који има носач, то су углавном адановируси којих је неколио стотина и углавном су безопасни за наш организам. То је класична инјекција.

Најважније, ни једна није опасна по здравље човјека. Грађани који су за цијепљење, у већини, подијељеног мишљења када је врста инјекције у питању.

Из Министарства цивилних послова БиХ су приопћили да је наша земља позвана да искаже потребе за инјекцијом против КОВИДА-19 у оквиру еуропског механизма набавке.

Овим позивом, поред КОВАКС механизма, БиХ се отвара могућност да буде дио еуропског механизма набавке што је главни предувјет за сигурну набавку инјекције.