Босна и Херцеговина добила је први дио донације од 950 паковања лијека “Фавира”, из Турске. Ријеч је о лијеку који се користи у борби против Ковида-19. Стручњаци тврде- да се лијек показао ефикасним у првој фази лијечења обољелих од коронавируса. Грађани се самоинцијативно одлучују за његову набавку, на црном тржишту и по неколико пута већим цијенама.

Фавира, лијек који се користи у борби против Ковида-19, није доступан у љекарнама у Босни и Херцеговини, но може се пронаћи на црном тржишту, за неколико стотина марака. Томе свједочи и наша суговорница. Након конзултација са стручњацима, одлучила се за набаву овог лијека.

“Оно што знам она се продаје за 300 марака на црно. Кажу да у Републици Српској она кошта око 480 марака. У нашим апотекама је нема. Када говоримо о Фавири морам рећи да смо је ми узели на своју одговорност, али захваљући томе што ју је препоручио човјек из струке, који ради медицину 20 година, али је на своју одговорност не би препоручила никоме”, истакла је Сенка Курт.

Овај лијек није добио дозволу државне Агенције за лијекове и медицинска средства.

За издавање рјешења за интервентни увоз надлежна су ентитетска министарства здравља, односно, Одјел за здравство Брчко дистрикта, тако ће бити и у овом случају, тврде стручњаци.

“Све док лијек не буде регистрован од стране агенције за лијекове и медицнска средства у БиХ, он се може увозити дозволама за интервенти увоз, уколико су исказане интервенте потребе грађана, казала је предсједница коморе магистара фармације ФБиХ Захида Бинакаја.

Реализацију преузимања ове донације преузела је Опћа болница.

“То ће наши фармацеути завршити, све оно што је потребно. Важно је да је лијек дошао, сада идемо да извршимо све неопходне процедуре, и све ћемо завршити до задњег”, рекао је Гавран Капетановић.

Овај лијек су већ користили пацијенти обољели од коронавируса у Босни и Херцеговини.

“Према нашим искуствима, која још нису наравно научно И знанствено доказане, једноставно по искуствима, било је доста добро прихваћено И било је доста људи који нису развили неке теже сипмтоме, само што још увијек немам потврђену научну студију да то оправдамо,” казао је шеф цовид одјељења у опћој болници Прим. Абдулах Накаш, Еднан Дрљевић.

Преостали дио донације од готово више од 9 тисућа паковања Фавире очекује се у наредним данима. А у сурадњи са надлежним ентитетским министарствима здравља бит ће распоређен по свим кантоналним болницама, те ће пацијентима бити доступан бесплатно.