Централна изборна комисија саопштила је да је поднесено 38 пријава политичких странака и девет независних кандидата за учешће на локалним изборима у Мостару. ЦИК ће у наредном периоду извршити провјере и овјерити листе оних субјеката који испуњавају законом прописане услове.

Будући да епидемиолози сматрају како до зиме коронавирус неће нестати, поставља се питање на који начин ће се политичари борити за гласове бирача као и колико новца ће све то да изискује. Из владајућих странака кажу како још немају прецизан план, али да ће кампања свакако бити проведена.

“Ми планирамо доћи до сваког нашег потенцијалног гласача користећи све мултимедијалне платформе и користећи средства јавног приопћавања, тако да ћемо вјероватно се прилагодити ситуацији каква она буде од 15.10. до 15.11”, рекао је Стјепан Бошковић (ХДЗ).

“Како епидемиолошки услови буду дозвољавали тако ћемо се и понашати, нормално да се све више користе друштвене мреже јер ми смо увијек имали директни контакт и тако ћемо и наставити”, поручује Салем Марић (СДА).

“Оно што је суштина је да ћемо много више бити на терену, много више са људима будући да није могуће организовати велике скупове”, каже Радован Ковачевић (СНСД).

О трошковима наши саговорници нису жељели говорити, наводећи како је за такве процјене још рано. У кампањи 2018, према подацима коалиције „Под лупом „ утрошено је укупно 9,6 милиона КМ. Из ове коалиције наводе како се у контролу пословања политичких странака морају укључити и службе за ревизију, као и финансијска полиција и пореска управа јер капацитети уреда за ревизију којим располаже ЦИК нису довољни.

“И ту су већином сви финансијски извјештаји у реду, нико не премашује максимални лимит, међутим увијек се постављало питање који су други фондови које политичке странке користе а то је и из приватних предузећа и из јавних предузећа на један други начин”, казао је Вехид Шехић из коалиције “Под лупом”.

Највише новца биће утрошено, сматра Шехић, на промоцију у медијима, видео спотове као и џамбо плакате што је све доста скупље у односу на предизборне скупове. За кампању се припрема и опозиција.

“Ми смо спремни на поштивање мјера, поштиваћемо их у својој кампањи какве год да оне биле али оно што смо врло јасно рекли, нећемо допустити да власт позивајући се на епидемију и позивајући се на погоршано стање суспендују и демократију ставе у карантин”, изјавио је предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић.

Да тренутно стање са пандемијом може утјецати на ток избора примјер суземље у окружењу Србија и Хрватска у којима су се за вријеме трајања пандемије одржале кампање и избори. Владајуће странке искористиле су пандемију за политички профит и задржавање власти, сматра професор политичких наука Анђелко Миладиновић.

“ХДЗ је искористио ситуацију јер је испред стожера имао чланове своје странке који су одрађивали посао у почетку. Према томе ХДЗ је процијенио тренутак када ће заказати изборе, покренути кампању, одиграти кампању и задржати власт”, тврди Миладиновић.

Шта нам конкретно у овим специфичним условима владајући и опозиција спремају знаћемо тачно 16. октобра када предизборна кампања за локалне изборе и службено треба да почне.