У Руднику мрког угља Зеница поново проблеми и обуставе производње у оба погона. Рудари су почетком седмице због непродужавања уговора о раду за 74 јамска радника, али и угрожених исплата због блокаде рачуна, поново прекидом производње натјерали надлежне да им удовоље захтјевима. Производња је настављена, уговори за спорне коморате продужени, а оно што је и даље неизвјесно јесте будућност зеничког Рудника мрког угља који је у посљедњих неколико година суочен с великим бројем проблема.

Рудари зеничког Рудника мрког угља остали су затечени недавном информацијом да за 74 комората неће бити продужења уговора о раду. Обзиром да се ради о радницима из директне производње, свјесни чињенице шта то у пракси значи, још једном су одлучили прекинути производњу и на тај начин исказати свој протест према одлуци владајућег друштва и Владе Федерације.

ЏЕМО ШАЉА, Синдикат РМУ Зеница

“Не знам шта је стварни циљ владајућег друштва, што је дошло да баш производне раднике склоне. Ти људи раде по двије године и више, има чак и 3 године који су добили и ови момци, то су сви добри момци који баш раде, залажу се”.

Рударима у Зеници, како кажу, јасно је да је недавним затварањем погона „Страњани“ практично започео и дуго најављивани процес реструктуирања рудника, који укључује и реорагнизацију управљачких структура. Према тврдњама из Електроптивреде БиХ, рудари у овом процесу неће бити оштећени.

АДМИР АНДЕЛИЈА, генерални директор ЈП Електропривреда БиХ

“Статус рудара, који тренутно рудари имају, неће бити угрожен мјерама које будемо проводили и све ће бити проведено у складу са Законом о раду и важећим Колективним уговором”.

Након и ове обуставе рада, удовољено је захтјевима рудара. Овакве и сличне ситуације у зеничком руднику дешавају се посљедњих 5 година бар два пута годишње. Социолози објашњавају да су ово тек краткорочне побједе комората, али ни близу ранијим временима када су побуне у рудницима значиле побуне и велике промјене у синдикатима и државама.

СЕАД ПАШИЋ, социолог

“Они то раде са једним циљем, сматрају да на неки начин анимирају јавност, да јавност стане на њихову страну. То не може, то више никог не занима”.

Шта све подразумијева процес реструктурирања РМУ Зеница, нисмо успјели сазнати, јер нико из управе није желио говорити о овој теми, али и могућем активирању површинског копа „Мошћаница“. У овом руднику упослено је око 1.300 радника, однос оних у директној производњи и администрацији је неповољан. Функционисање рудника и даље угрожавају вишемилионске тужбе упослених због неувезаног стажа, али и велики број радника који имају статус инвалида друге категорије.