Све чешћи штрајкови рудара, увели су Босну и Херцеговину у једну нову реалност коју живи, а коју више од једне деценије игнорира, а то је реструктуРирање рудника у Федерацији БиХ.

Стручњаци кажу како су економски неодрживи, те да ће угаљ, од којег се производи електрична енергија, у наредних десет година бити неупотребљив.

Посљедњи је био штрајк рудара “Креке”.

Након штрајка рудара у Тузли Електропривреда БиХ је још једном подсјетила да је рјешење за руднике реструктуирање или стечај.

„Рудници из Концерна не остварују планирану производњу, а тиме и приходе. Реорганизација рудника је одговоран процес и њена потпуна проведба захтијева пуну ангажованост свих упослених у Концерну ЕПБиХ. Према прелиминарним подацима, укупне обвезе рудника износе 920 милијуна КМ, од чега се скоро 495 милијуна КМ односи на дугове према држави. У случају опструирања и непровођења овог процеса, једина опција јесте стечај. Прошлу годину рудници су окончали са укупним губитком у износу 79 милиона КМ. И поред више од пола милијарде КМ, колико је Електропривреда БиХ уложила у руднике, није осигурано њихово економски одрживо пословање.“

Опширније у прилогу: