Каква ће бити судбина Приједлога закона о престанку мандата Високог судcког и тужилачког савјета у садашњем саставу, након што је, по хитном поступку, изгласан у Представничком дому Парламента Босне и Херцеговине?

Је ли промјена састава ВСТС-а довољна за позитивне помаке у бх. правосуђу? Провјеравали смо какво расположење влада међу политичарима, али и у правосудној заједници.

МИЛОРАД ДОДИК, предсједник СНСД-а

“Кажем овдје веома јасно да на Дому народа тај закон неће проћи. Неће проћи зато што је то реализација унитаристичке и хегемонистичке политике која се проводи у Сарајеву.

Тим ријечима предсједник СНСД-а наговијестио је каква би могла да буде судбина приједлога закона Драгана Мектића, а којим се предвиђа престанак мандата садашњем сазиву Високог судског и тужилачког савјета. Судећи по гласању у Представничком дому, у Дому народа могло би да буде осам гласова “против” Мектићевог приједлога, напрема седам “за”. Осим СНСД-ових и посланика Српског клуба, и ХДЗ-овци су образложили зашто мисле да се тим законом у правосуђу Босне и Херцеговине ништа не би постигло.

БОРЈАНА КРИШТО, посланик ХДЗ-а БиХ у ПД ПСБиХ


Ситуација у правосуђу није резултат овога што се ради, или што је сазив овог ВСТВ-а.

А да ВСТС итекако има везе са кризом правосуђа, све чешћим аферама и изостанком одговорности, сигурни су посланици из СДА, као и опозиција из Републике Српске. Њихови представници су, упркос Закључцима Народнескупштине о неодлучивању, на крају гласали за приједлог СДС-овог Драгана Мектића.

БРАНИСЛАВ БОРЕНОВИЋ, посланик ПДП-а у ПД ПСБиХ

Мислим да је сам захтјев господина Мектића потпуно, потпуно легитиман, разуман. Ако већ нису дали оставке у ВСТС-у на захтјев Парламентарне скупштине БиХ са закључцима од прије осам мјесеци, и именовали нове, логично да их треба смијенити.

Невладине организације које анализирају рад правосудних институција у Босни и Херцеговини, сматрају да није довољно промијенити састав Високог судског и тужилачког савјета, него да је потребно мијењати цијели систем из коријена.

ПЕЂА ЂУРАСОВИЋ, ТИ БиХ

Тако што ће се сам закон измијенити, тако што ће се пропорционалност између почињеног дисциплинског прекршаја и изречене дисциплинске мјере јасно прецизирати, а неће бити препоруштено на вољу поступајућем дисциплинском тужиоцу.

Управо због афера у којима се помињу имена најистакнутијих носилаца правосудних функција, као и због бројних негативних извјештаја међународних правних експерата, Канцеларија дисциплинског тужиоца, која дјелује у оквиру ВСТС-а, најрадије би да се осамостали.

МИРЗА ХАЏИОМЕРОВИЋ, замјеник дисциплинског тужиоца ВСТС-а

Сматрамо да су и недавни догађаји заиста у неколико наврата демонстрирали потребу да се ми и физички одвојимо из институције ВСТВ-а.

Приједлог Закона о престанку мандата предвиђа да се, након што руководсто и чланови ВСТС-а буду разријешени, надлежни органи, у прописаним роковима изаберу нове чланове. У образложењу пише да је главни разлог за доношење закона драстичан пад повјерења грађана у правосуђе.