Лукавачка компанија Глобал испат коксна индустрија (ГИКИЛ) ових дана враћа производњу у своје двије фабрике које нису радиле, а очекује се да ће у наредних 15 дана радити свих пет. Очување радних мјеста и производњу не сматрају упитном, иако проблеме нагомилаване годинама ускоро неће бити могуће ријешити на овај начин. Један од кључних тиче се постизања еколошких стандарда од којих зависи проналазак инвеститора и дугорочно пословање.

АЛМИН СУЉИЋ, извршни равнатељ за производњу ГИКИЛ-а Лукавац

“Од 1. септембра смо уредно предали нови захтјев за околинску дозволу који се сад налази у федералном министарству, у процедури је. Ми очекујемо у наредних сто дана да се формира комисија која ће се одредити и очекујемо позитиван исход“, рекао је Суљић.

Непостојање околинске дозволе и пандемија коронавируса разлози су 50% мање производње у ГИКИЛ-у у односу на почетак године. Упркос томе, истичу да нису отпустили ниједног радника.

„Редовно исплаћујемо плате. Имамо проблема у исплати одређених надокнада као топлог оброка, али ево надамо се да ћемо то са синдикатом то до краја године да ријешимо”, додао је Суљиић.

У Синдикату ГИКИЛ-а нису задовољни садашњом ситуацијом. Тврде да ће се борити свим доступним средствима за спас фабрике, својих радних мјеста и разрјешења тужби против фирме.

НУРДИН ЂУЗИЋ, предсједник Синдиката ГИКИЛ-а Лукавац

„Овдје морају све институције да сједу, да се договоре, да кажу шта може, шта не може. Јесу грешку направили, а синдикат ће ићи оним путем, синдикалном борбом. Нећу дозволити да овај гигант нестане“, истакао је Ђизић.

Нема говора о гашењу ГИКИЛ-а, тврде из Управе, иако се у јавности с времена на вријеме појаве такве информације. Посљедњу буру дигле су активности Федералне управе за инспекцијске послове, која је наложила израду документа за којег у Управи тврде да га мора имати свака фабрика овакве врсте.

АЛМИН СУЉИЋ, извршни равнатељ за производњу ГИКИЛ-а Лукавац

„Наложено нам је да се уради студија утицаја процјене, процјена утицаја на околиш у случају затварања погона и ми само пратимо законску процедуру, у ствари пратимо налог од федералног министарства. Не ради се апсолутно о затварању ГИКИЛ-а. ГИКИЛ и даље наставља да ради”, рекао је Суљић.

У Влади Тузланског кантона су заинтересовани за ситуацију у ГИКИЛ-у. Међутим, бројне су недоумице на путу ка коначном рјешавању проблема.

ДЕНИЈАЛ ТУЛУМОВИЋ, премијер Тузланског кантона

„Оно што ја имам информацију, на нивоу Федерације треба да иде нови закон о реструктуирању предузећа са државним капиталом и мислим да би оваквим предузећима требало дати могућност и шансу са одређеним роковима у реструктуирању, у јасном дефинисању власничке структуре колико је то приватно, колико је то друштвено, које су то управљачке структуре, ко их поставља“, објаснио је Тулумовић.

Многе недоумице предмет су судских спорова на чије разрјешење чекају и у Управи ГИКИЛ-а. Истичу да у овакву фирму сада нико неће уложити, иако констатно раде на проналаску стратешког инвеститора. Очекују да се у рјешавање проблема укључи и власт због стратешког значаја фирме, која запошљава око 1.000 људи и чини 43% извоза са подручја Тузланског кантона.