Пандемија, која је погодила велики број земаља свијета, осим здравствених индикација, има и негативан утицај на економију у свијету, као и у БиХ.

Грађани купују неуобичајено велике количине хране и средстава за дезинфекцију, а надлежни поручују – нема мјеста за панику, имамо довољно залиха.

Неуобичајено велике количине брашна, уља, зачина, конзервиране хране и хигијенских потрепштина грађани купују у случају до дође до прекида снадбијевања продавница или забране кретања. Но, из ентитетских Влада једногласна умирујућа порука – без панике, хране има довољно.

ФАДИЛ НОВАЛИЋ, предсједник Владе ФБиХ каже да није заустављен промет роба, да има свега.

СУЗАНА ГАШИЋ, министарка трговине и туризма РС слаже се с федералним премијером.

Но, чини се да апел надлежних нема одјека код грађана. Испред продавница и данас редови. Посебно у Бањалуци, гдје је идентификовано највише лица обољелих од новог вируса у Босни и Херцеговини.

Ни вијест да ће Владе зауставити неконтролисано повећање цијена, те да ће остати на нивоу на којем су биле 5. марта, није умирила јавност. Очекивано, кажу економисти.

Кажу да у атмосфери запостављене домаће производње и лабилне политичке ситуације не можемо очекивати ни помоћ са стране.

СВЕТЛАНА ЦЕНИЋ, економист

Каже да ми имамо нефункционалну државу гдје чекамо НСРС да прогласимо ванредно стање, да немамо бужет и како неко са стране да нам пошаље помоћ чак и кад би хтио.

Ценић напомиње да на робне резерве грађани Босне и Херцеговине не могу рачунати у пуном капацитету, те да је лоше искуство из претходних година појачало потребу грађана да неконтролисано купују и потребно и непотребно, те да правећи гужве у и испред продавница могу направити већи проблем.