Пандемија коронавируса у протеклој години највише је погодила туризам и туристичке раднике. Због ограниченог путовања, спас се тражио у домаћим дестинацијама и домаћим туристима који су и даље у фокусу понуде домаћих туристичких радника.

Прошлу годину више него икада раније грађани Босне и Херцеговине путовали су кроз своју земљу. Затворене границе ограничиле су путовања, па су многе домаће дестинације оствариле више од очекиваног захваљујући управо домаћим гостима.

Чак 90% туриста који су ове године љетовали у Неуму били су домаћи, те тамошњи хотелијери маркетиншке активности за предстојећу сезону усмјеравају управо домаћим и гостима из регије.

ДАВОР КРЕШИЋ, потпредсједник Удружења хотелијера БиХ

“Што се тиче шпице сезоне, ми се надамо великом приљеву домаћих гостију. Међутим, нама требају и иноземни гости будући да су у хотелском смјештају у пријашњим сезонама 90% су били иноземни и они у бити су ти који продуље сезону”, рекао је Крешић.

Скијалишта тренутно раде пуним капацитетом највише захваљујући скијашима из БиХ, док је мањи број оних из сусједних земаља. Олимпијски центар Јахорина биљежи 12% већи промет у односу на исти период прошле године.

Иако се о опоравку туризма може говорити тек са нормализацијом епидемиолошке ситуације, отварањем граница и приливом и иностраних гостију, туристички радници најављују да ће и даље радити на популаризацији домаћег тржишта и за домаће туристе.

САНЕЛА ШИМУН, Туристичка организација РС

“Туристичка организација РС се ову годину усмјерио на он лине промоцију. Да се што квалитетније представе туристички производи из наше земље, како би задржали и домаће туристе, а наравно када се стекну услови и када се отворе границе да могу и страни туристи да долазе”, казала је Шимун.

У том правцу су оријентисане и туристичке агенције које су још увијек базиране углавном на домаћа и одредишта за која не требају негативни цовид тестови.

ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ, Удружење туристичких агенција РС

“Очекујем да неће требати ПЦР тестови за Хрватску и Црну Гору. ПЦР не треба за Египат, за Дубаи, Малдиве, Занзибар, већином те интерконтиненталне деастинације. Људи који су преболили кроону већ се одлучују, иду на егзотична путовања”, истакао је Прерадовић.

Док су домаћи туристи у одређеној мјери спасили бање, националне паркове и дестинације у Херцеговини, готово ненадокнадиву штету и даље трпи тзв. градски туризам. Многи хотели у градским срединама и даље су затворени, а боље дане могу очекивати тек са нормализацијом епидемиолошке ситуације.