Петнаестог новембра у Босни и Херцеговини се бира власт на локалном нивоу. Изборна кампања већ је почела, а изборни актери углавном исти. Како и на који начин грађани бирају, да ли прате идеје и програме које нуде кандидати- или пак гласају за лидере?

Било да су локални или опћи избори, теме које намећу домаћи политичари су увијек исте. Тако слушамо о уставним промјенама, референдуму, измјенама изборног закона. Иако су пред нама локални избори, мало је политичара који говоре о томе како ће унаприједити локалну заједницу. У БиХ се због тога, тврде наши саговорници, гласа за лидере, а не циљеве странке.

ДАЛИО СИЈАХ, Истиномјер

Имамо градоначелнике актуелне који буду често носиоци листи, па онда се повуку послије па предају те листе неком другом, а исто тако имамо ситуације на овим изборима да ће на листама се наћи неки политичари који већ обнашају функције на другим нивоима власдти па онда додју на листу за опћинско вијеће и наравно неће прихватити ту функцију неги ће ући неко сљедећи са листе итд. дакле служе само за прикупљање гласова

У БиХ тако немамо локалне политичаре или оне који се баве високом политиком. Тако се рецимо актуелни државни министар правде Јосип Грубеша који долази из ХДЗ БиХ нашао на листи за ОВ Прозор Раме. Актуелни министарунутрашњих послова КС Исмир Јуско из СББ нашао се на листи за Вијеће Опћине Центар итд.

ВУК ВУЧЕТИЋ

Треба истаћи да је на сцени својеврсна персонализација политике, дакле бирачко тијело не препознаје идеје политичких партија него обраћа пажњу на лидера

Грађани тако већ имају своје фаворите и они које смо питали изаћи ће на изборе.

Паркови, градска чистоћа, стамбена политика, јавни градски пријевоз. Све су то заправо ствари о којима води рачуна локална заједница, стога је потребно добро обратити пажњу ко ће нам и на који начин водити локалну заједницу.