Пандемија коронавируса покосила је економије у свијету, а страдала је и наша. Број незапослених према статистикама ентитетских завода за запошљавање у посљедњој години драстично је порастао.

АНЕР КРУШКОЊА, предсједник Обртничке коморе ХНК

“Пандемија коронавируса раднике у неким дјелатностима, које су до појаве короне биле уносне и пожељне, довела је до нивоа борбе за опстанак.Издвајају се угоститељство и туризам, који и данас трпе велике штете. Велики број радника остао је без посла или је срећу потражио на неким другим пословима”.

Туристичке агенције су највише оштећене зато што нема туриста. Што се тиче обртника, то је сектор који зависи од туризма. У Мостару је угрожен Стари град, док други обртници нису толико угрожени. Држава им је нешто помогла.

Занимљив податак је да је број обрта у Херцеговачко-неретванском кантону данас већи у односу на вријеме прије пандемије коронавируса.

АНЕР КРУШКОЊА, предсједник Обртничке коморе ХНК

“У ХНК-а су затворена 194 обрта у 2020, а отворено их је око 220”.

Пандемија је посебно погодила угоститељство. Власници су били приморани отпуштати раднике, а помоћ државе према ријечима радника била је минорна и није допринијела санирању стања.

ЗЛАТКО ТИПУРА, угоститељ

“Толико је нелогичних мјера. Ограниличи су број мјеста, скратили су радно вријеме, без визије како да се помогне угоститељству. Мој приједлог је да нико ништа не плаћа. Нека институције и судови раде, па ћемо видјети докле ћемо доћи. Потребна је финансијска ињекција. А не да се дижу огромни кредити код Међународног монетарног фонда да би се пуниле буџетске рупе за обнављање намјештаја и возног парка и да би се њима све могуће плате дале”.

За радничка права у времену пандемије грчевито су се борили здравствени радници у Херцеговини. Иако су грађанима били потребнији него икада, нису се двоумили када су одлучили ступити у генерални штрајк.

ДАЛИБОР ВУКОВИЋ, предсједник Синдиката здравствених радника ХНК

“Пандемија може трајати више година, али радници морају остваривати своја права. Имамо данас у цијелој земљи протесте и штрајкове”.

У периоду од јануара до децембра 2020. године број незапослених, према подацима ентитетских завода за запошљавање, порастао је за готово 80 хиљада.