Ромска популација у Босни и Херцеговини на тежи начин суочава се са коронавирусом, првенствено због велике незапослености, лоших услова у којима већина живи, али и недостатка хигијенских потрепштина.

У Савезу Рома БиХ кажу да осим неколико општина које су им помогле донацијама и удружења Рома, нико није помогао у донацијама хигијенском опремом током пандемије.

МИРСАД ЗАХИРОВИЋ, насеље Црни врх, Сарајево

“Тестирање још нико није ишао. Мислим ево видите, народ се и даље боји. Маске има народ се чува. Ко се чува добро је, ко се не чува, опет шта знам”.

Пандемија коронавируса инволвирала се у све сфере друштва,нарочито у онај дио који се односи на економску ситуацију. Када о томе говоримо ту су најугроженији свакако Роми у БиХ са којима смо разговарали, и који кажу да власти и нису показале слуха за њихове проблеме, те да нису у довољној мјери добили потребне маске и остала хигијенска средстава када се говори о пандемији.

ДЕРВО СЕЈДИЋ, предсједник Савеза Рома БиХ

“БиХ до сада није обезбиједила ни један вид помоћи. Пар пута сам контактирао Дом здравља Вразово, обавијештавао о пристиглим породицама из иностранстава. Да су стигли у БиХ поготово почетком априла ушли су у БиХ нису били тестирани. Зашто Домови здравља не раде свој посао на начин како би морали то да раде”.

РОБЕРТО СЕЈДИЋ, насеље Црни врх, Сарајево

“Јавно кажем, не дам своју дјецу у школу. Ја нећу сутра да своје дијете лијечим да се ја заразим. Ја сам дијабетичар то је опасно по мене, а друго то ми је све на свијету, што да ја своје дијете заразим због нечије глупости”.

Са страхом од пандемије, али и недостатком маски и хигијенских средстава, суочавају се и Роми у бањалучком насељу Весели бријег.

ЈЕЛЕНА ОСМАНОВИЋ, насеље Весели бријег, Бања Лука

“Сви се штите како могу и знају. Ни докторима када се разболиш, мало нешто прехладиш одмах мисле да је корона, а да провјере, какви”.

АЈША МУЈКИЋ, насеље Весели бријег, Бања Лука

“Маску када идемо у град. Не ходамо нигдје. Чувамо се”.

Из мостарског удружења Хумано срце, поручују да су сами прикупили нешто маски и рукавица, те да је то све што им је на располагању. Истичу, много тога је потребно, а никога није брига.

ЏЕВАД ГЕГИЋ, предсједник Удружења „Хумано срце“ Мостар

“Нико ни из Владе да је дошао да пита како та дјеца живе. Да ли имају шта јести.Да помогну мало овој дјечици. Знате шта је, не морамо сада окретати главу
кад је Ром Циганин, па сви смо ми људи”.

БИБИЦА СУЛЕЈМАНОВИЋ, Мостар

“Тако сам болесна и мени је свеједно, пошто немам никаву могућност,немам напољу спавам”.

Како у удружењима истичу, сретна околност је та да до сада нема заражених коронавирусом, осим два случаја за која се претпостављало да су позитивни.Један у Сарајеву, други у Бихаћу. Можда је пандемија та која би све који су то заборавили требала подсјетити да човјека чине дјела.