Пандемија коронавируса потресла је животе свих грађана и донијела термин „ново нормално“ у нашу свакодневицу.

Ипак, постоји категорија људи које је пандемија додатно угрозила и који су због здравственог стања посебно рањиви. То су хронични болесници, бубрежни и онколошки пацијенти, као и особе са потешкоћама у развоју.

Упркос пандемији, многобројни пацијенти су обавезни да по своје редовне терапије и медицинске третмане одлазе у здравствене установе. Највећи изазов је пред дијализним и трансплантираним пацијентима, односно оним пацијентима који на дијализу морају свака два до три дана.

Посебан проблем представља и то што су због пандемије у потпуности обустављене трансплантацијске операције, које су од животне важности за пацијенте и њихово одгађање до завршетка пандемије води у неизвјесност и могући фаталан исход. У посебно ризичну групу спадају и онколошки пацијенти, који истичу захвалност Заводу здравственог осигурања, који им је помогао да на једноставнији начин током пандемије дођу до ортопедских помагала.

МАЈА МЕМИЋ, предсједница Удруге “Нови поглед”

“Тад смо у сурадњи са Xерка компаниом и Заводом здравственог осигурања организовали све на начин да пацијентица само зовне свог љекара и кажекоје помагало јој треба. Нјен љекар прослиједи упутницу Заводу, а завод само телефонски потврди гдје ће и у којој кући подићи помагало”.

Мемић истиче како су из поменуте фирме вршили кућну доставу ортопедских помагала пацијентицама које не живе у Мостару. Додаје и како су на Одјелу онкологије Свеучилишне клиничке болнице Мостар нормално текли контролни прегледи, хемо и радио терапије, а није било ни несташице медикамената. Посебна категорија која је погођена пандемијом коронавируса, а о којој се не говори често су особе са потешкоћама у развоју. И поред свакодневног специфичног начина живота, морали су прихватити нове навике и правила.

ИГОР ЛЕДИЋ, предсједник Удруге за Даунов синдром, Мостар

“Кроз рану интервеницју они уче о личној хигијени и тај неки дио је мање више прошао без великих потешкоћа, редовно се перу лице, руке. За маске је било мало теже, посебно сад кад је вруће али када треба носе их. Мало их скидају, ми их мало враћамо”.

Живјети живот по правилима пандемије временом ћемо морати сви научити,сматрају стручњаци. Битно је да у том процесу обратимо пажњу на најрањивије категорије друштва, јер њима и без опасности које носи коронавирус треба наша свакодневна брига и освијештеност.