Босна и Херцеговина каска у свим набавкама вакцина против коронавируса те је у константном ишчекивању потенцијалних долазећих доза и типова вакцина. Наручене су вакцине различитих произвођача. Иако се све оне разликују једна од друге, стручњаци су сложни да су све одобрене вакцине сигурне и ефикасне.

Као најефикаснија цјепива показала су се БиоНтек-Фајизер, Модерна те Спутњик В. Прва два су заснована на убацивању мессенгер РНА у наше станице које по “упутству” убаченог материјала стварају антитијела. Аденовирусна цјепива попут Спутњика Ве и АстраЗенеца су заснована на генетички модифицираном аденовирусу, који се не може реплицирати у нашем тијелу, али покреће синтезу С-протеина, које наше тијело препознаје као “уљеза” те ствара имунолошки одговор у виду антитијела.

Др ЈАСЕНКО КАРАМЕХИЋ, имунолог

Све ове вакцине о којима сам говорио су морају проци клничкофармаколошка испитивања на великом броју испитаника, то су 10 хиљада наразличитим континентима, и тек када се потврди њихова учинковитост, а овдје је потврђена у трећој фази клиничко- фармаколошких испитивања, онда се иде на сагласност, одобрење прво националних савеза па регионалних савеза и Свјетске здравствене организације. Према томе, ове све вакцине су сигурне и учинковите.

Евидентирана је разлика ефикасности кинеског цјепива у Турској, Индонезији Кини и Бразилу, али никада није пала испод одобрених 50% ефикасности. Такву појаву имунолози приписују регионално-континенталној припадности.

Др ЈАСЕНКО КАРАМЕХИЋ, имунолог

Ја то повезујем са- и у имунологији је то познато нама који се бавимо-то је регионална континентална припадност, специфичности, влазност, клима, температура, раса и тако даље, и и то је норамлно али и преко оног броја које је Америчка ФДА, агенција за лијекове и храну, избацила а то је мора свака вакцина да би је они признали мора бити учинковита преко 50%.

Лијечници су сложни да нема лијека, а ни цјепива, без нежељених нуспојава. Код цјепива против ЦОВИДА-19 она су минимална и без смртног исхода.

Др ЈУРИЦА АРАПОВИЋ, инфектолог

Сва цјепива су, барем ја мислим тако и имамо знанствена упоришта, имамо знанствене податке да су ефикасна, да су практично безопасна јер, колико имамо сазнања, од цјепљења још није умро нитко а од ЦОВИДа умире 3%.

Док прокламирања цјепива и даље недостаје, у нашој земљи је веома присутан и активан антиваксерски покрет, кажу наши суговорници.

Потребно је истакнути да је цијепљење допринијело развоју медицине као нити један други захват у повијести. Милијуни људских живота су спашени захваљујући
цијепљењу, а наши суговорници се надају да ће милијуни људских живота бити спашени и цјепивима против KОВИДА-19.