У Босни и Херцеговини реакције на сукобе у појасу Газе су различите. Протеклих дана свједочили смо скуповима подршке и истакнутим заставама Израела и Палестине- на зградама институција у појединим градовима. Коме и како грађани БиХ- дају подршку у овом случају?

Сарајевска вијећница обојена палестинском заставом. Боје Палестине вијориле су и на старом мосту у Мостару. Одржани су и скупови подршке. А у Бањалуци и Требињу сасвим друга прича, истакнуте заставе Израела. Милан Ситарски из Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара сматра да управо то показује колико је у Босни и Херцеговини подијељено друштво.

МИЛАН СИТАРСКИ, Институт за друштвено-политичка истраживања

“Врло је чест случај да се представници различитих народа у БиХ доста радикално опредјељују за једну или другу страну. Имали смо случај и недавног сукоба у Нагорно Карабаху, бојим се да ће се то тако и наставити докле год се у БиХ не успостави некакав унутрашњи консензус око самог политичког поретка БиХ. Знамо да су велика размимоилажења, да су врло заступљени и унитаризам и сепаратизам као двије радикалне опције које сутвари и доводе до тога да је БиХ дисфункционална држава.”

Супротна виђења једног сукоба професор Вејновић објашњава чињеницом да у Босни и Херцеговини ни раније није било договора, и да управо због националних супротних идеологија највише испаштају грађани.

ДУШКО ВЕЈНОВИЋ, редовни професор Универзитета у Бањалуци

“50 година се сукобе око тога, ратују за и против али не треба та подјела, поларизација на Бањалуку, Сарајево, Мостар. Мислим да смо ми толико мали, не подцјењујући нас, и маргинални, имамо милион својих проблема око својих конфликата, а вјековно живимо заједно.”

Ко је против кога и за кога, каква порука се шаље, ко је шаље, због чега и коме, покренуте су расправе и подјеле и на друштвеним мрежама. Многи сматрају да се ради о инат политици, а не о стварној подршци странама. Стручњаци кажу да заузимањем једне или друге стране више смо дио проблема него рјешења, а грађани да се не треба мијешати кад се не може помоћи.