Позитивна вијест је да је Босна и Херцеговна прва у региону почела са финансирањем медицинске рехабилитације осигураницима који су преболовали коронавирус.

У Фонду здравственог осигурања истичу да је то препорука Свјетске здравствене организације. Екипа БХТ1 провјерила је како функционише опоравак пацијената који су пребољели Ковид-19.

На одјељењу за пулмолошку рехабилитацију Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” у Бањалуци тренутно борави 40 пацијената који се пребољели коронавирус. 67-годишња Мира Винчић из Бањалуке која је средином октобра због коронавируса завршила у УКЦ-у, гдје је добијалакисеоничку подршку, истиче да данас осјећа значајан помак у свом здравственом стању.

МИРА ВИНЧИЋ

„Ја сам презадовољна. Ево три седмице сам овдје. Остаћу још идуће седмице овдје. И ја се надам да ћу изаћи здрава“.

Пулмолошка рехабилитација подразумијева из низа вјежби уз индивидуалан приступ сваком пацијенту.

СЊЕЖАНА КУТЛЕШИЋ СТЕВИЋ, шеф Пулмолошке рехабилитације

„Састоји се из дисајне гимнастике, тренирања јачања мишића, мишићне снаге, углавном грудног коша и тренирања издржљивости и психосоцијалне подршке
пошто имамо јако пуно пацијената који су били на респиратору, који послије тога имају једну врсту анксиозности и депресије“.

У Заводу „Мирослав Зотовић“ истичу да за пулмолошку рехабилитацију постоји велики интерес пацијената из Федерације БиХ која још увијек није увела сличан
програм

„Од почетка пандемије па све до данас једноставно стално су континуиране разне преинаке како у различитом приступу лијечењу тако у свим процедурама
које се раде како у лијечењу тако у пост данима који слиједе након лијечења тако да вјерујем да ће наши лијечници пратити смјернице СЗО те их примјењивати“.

Рехабилитација се о трошку Фонда здравственог осигурања одобрава у трајању до 28 дана, а могућа је и обнова до 14 дана. Право имају сви осигураници који су прележали инфекцију коронавируса и то након болничког лијечења по препоруци надлежних љекара.

ДАРИЈА ФИЛИПОВИЋ, портпарол Фонда здравственог осигурања РС

„Развијене европске земље сада почињу да препоручују овај вид здравствене заштите за осигуранике за грађане који су имали инфекцију вируса корона првенствено да би се након рехабилитације на што бржи начин укључили у редовне токове живота. Вратили својим редовним активностима и сл.“

Осим бањалучког „Зотовића“ поред Завода, пулмолошка рехабилитација за обољеле од коронавируса омогућена је и у ЗТЦ “Врућица” у Теслићу, која је такође добила сагласност Министарства здравља и социјалне заштите за пружање ове услуге.