Штрајк Независног синдиката запосленика Свеучилишне клиничке болнице Мостар, који је почео 1. просинца прошле године, нелегалан је, наведено је у пресуди Опћинског суда у Мостару.

У супротности са законом је и штрајк медицинских радника који траје од 10. просинца. До правомоћне пресуде, синдикалисти не одустају од штрајка.

Пресудом је синдикатима забрањена организација и провођење штрајка покренутог 10. просинца, те наложена надокнада трошкова поступка у износу од 2.343,60 КМ.

Представници Синдиката најаљују жалбу и поручују да штрајк неће обуставити док пресуда не буде правомоћна.

“Ако ово рјешење, односно пресуда, буду супротни нашим интересима, ми ћемо је поштовати и позвати чланство да се прекине штрајк да бисмо задовољили такву изреку суда”, каже Далибор Вуковић, предсједник Синдиката здравствених дјелатника ХНЖ.

Закон је јасан, наводе из Министарства здравства. У пресуди је наведено да синдикати нису испунили увјете из чланка 4. и 5. Закона о штрајку Федерације Босне и Херцеговине.

“А то је да споразум мора бити потписан десет дана прије најаве штрајка, што чињенично је утврђено на суду – није урађено, што синдикати признају и сами, као и да нису послали обавијест послодавцу – то јест – Влади ХНЖ”, каже Антонио Вујица, помоћник министра здравства ХНЖ.

Синдикат и у случају обуставе штрајка наставља борбу за нови Колективни уговор и изједначавање права с докторима медицине и стоматологије.

Подсјећају да Влада не пристаје ни на минимум увјета које су радници прихватили.

“Влада досад није ниједну једину марку изашла у сусрет и промијенила или коригирала своју одлуку, а то се увијек ради у преговорима. Фактички овдје нема преговора, већ је од почетка узми или остави”, каже Вуковић.

“Њихова понуда је на трагу онога што су добили лијечници. Исто то су могли добити и ови синдикати у прошлим преговорима, међутим, њихов Колетивни уговор је трајао једну годину, а лијечници су потписали на три године. Ова Влада не смије никако ићи против Колективног уговора који је потописала с лијечницима медицине и стоматологије, него он мора бити усклађен с њима, јер би одмах кварио и овај уговор и дошло би до дубиозне ситуације”, става је Вујица.

Прије недавне пресуде, Опћински суд у Мостару два пута је одбацио захтјев Владе за привременом мјером обуставе штрајка. Генерални штрајк је, подсјећамо, почео 10. просинца прошле године.