Како ће, након што је федерални премијер Фадил Новалић добио мјере забране од Суда Босне и Херцеговине, изгледати сједнице Владе? Ко ће их водити, а ко ће моћи да им присуствује? Екипа БХРТ-а истражила је да ли ће премијер и министри моћи да испуњавају све своје обавезе.

Премијер Федерације Босне и Херцеговине, Фадил Новалић, јутрос у седам дошао је на посао. Из његовог кабинета поручују да се придржава свих мјера забране које му је изрекао Суд Босне и Херцеговине, што знаћи да нема никаквог контакта ни са свједоцима, али ни са осумњиченима у предмету “Респиратори”. Према најавама из Владе, наредна сједница требало би да буде одржана у четвртак, и њу би требало да води управо премијер Новалић.

Премијер ће моћи несметано да предсједава федералном Владом, а и министри, које је саслушало Тужилаштво БиХ, моћи ће да присуствују сједницама, тврди адвокат Фадила Новалића. То тумачење разликује се од, додуше, незваничног одговора који смо добили из федералне Владе. Нису службено одговорили на наша питања, али усмено тврде да премијер, који има статус осумњиченог, неће моћи да комуницира са министрима финансија и здравства, Јелком Милићевић и Вјекославом Мандићем, као и са директором Завода за јавно здравство, Давором Пехаром и секретарком Владе, Едитом Калајџић, те да они, као свједоци у предмету, неће долазити на сједнице. У Влади тврде да ће моћи да овласте помоћнике да образлажу тачке дневног реда из своје надлежности. Новалићев адвокат, Васвија Видовић, тврди да су мјере забране које су му одређене, много блаже када је ријеч о контакту са свједоцима, него са осумњиченима.

“Суд је забранио забрану комуницирања са свједоцима Тужилаштва у вези са предметом. Дакле, није забранио комуникацију која се не тиче предмета. Другим ријечима, редовних пословних активности, зато што Суд није изрекао ни мјере забране обављања службене дужности”, истиче Видовић.

У саопштењу Суда Босне и Херцеговине, које је, након што су донијели рјешење, било доступно јавности, писало је само да осумњичени неће моћи међусобно да комуницирају ни на који начин. У цијелој одлуци коју су нам накнадно послали, постоји и дио који се односи на свједоке, гдје се наводи да осумњичени и свједоци ни на који начин не могу комуницирати, али о предмету. Хоће ли министри онда учествовати на сједницама и сматрају ли се дискриминисаним, с обзиром на то да су само дали исказе? Јелка Милићевић данас није хтјела пред камеру. У сали је кратко поручила да правосудни органи треба да утврде гдје су се десили пропусти. А коалициони партнери чија је коалиција на танком леду, и на аферу “Респиратори” гледају потпуно другачије. Док је СДА хапшење федералног премијера окарактерисала као државни удар, у ХДЗ-у су хвалили рад правосуђа. Како ће се то одразити на рад Владе? Осим министарке, ни ХДЗ-ови посланици Федералног парламетна нису коментарисали актуелну ситуацију. СДА зна да се још ништа не зна.

“И за мене је то непознаница, морам вам рећи, не само због односа ХДЗ-а и СДА, него и због става СББ-а и ДФ-а везано за гласање о смјени Владе. Дакле пред нама је, па ћемо видјети на који начин ће све функционисати”, каже предсједавајући Представничког дома ПФБиХ Мирсад Заимовић (СДА).

Није познато ни колико би могла да траје ова ситуација, чак и без нових политичких размирица. Суд БиХ навео је да ће мјере забране трајати док за њима буде потребе, те да ће се њихова оправданост провјеравати на свака два мјесеца.