Из Меморијалног центра Сребреница кажу како је премијер Републике Српске Радован Вишковић био укључен у операцију пријевоза 700 људи с ливаде у Сандићима којима се касније губи сваки траг.

Из овог центра траже да се истраже ови наводи. СДА је рекла да је срамотно да Тужитељство БиХ није урадило ништа након што су објављени ови наводи.

Сенад Братић Клуба заступника “Заједно за БиХ” у Народној скупштини Републике Српске каже како “позиција ником не даје право имунитета”. Каже како стоји “да се провјере наводи”, али ако су истинити да сватко треба одговарати “таман био и премијер”.

Тужитељство БиХ је поновило свој ранији став како је “од раније у раду предмет који се односи на више особа”, а како наводе, међу тим особама је и сам Вишковић.

Више инфорамција, кажу, не могу давати.

Вишковић се није оглашавао по овом питању, а дужносници РС-а кажу како је то “дестабилизација РС-а”.

Равнатељ Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих особа Милорад Којић подсјећа на рањи селективан приступ Тужитељства БиХ приликом истраживања ратних злочина.

“Покушава се довести у питање легитимитет РС-а у данашњем облику, а управо ударом на дужноснике РС-а и давањем лажних докумената и дијелова докумената покушава се провести тај циљ”, каже Којић.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик оцијенио је да је Радован Вишковић “частан човјек и добар Србин”.

“Поштује друге људе, друге народе вјере… Човјек је то који сигурно није окрвавио своје руке, ово што се намеће, то је једна измишљотина и лаж неког свједока који покушава остати анониман. То говори колико лаже. Ако је истина, нека се суочи”, категоричан је Додик.

Актуални премијер РС-а Радован Вишковић радио је након посљедњег рата у БиХ као извршни равнатељ промета у фирми Боксит у Милићима. У неким хашким извјешћима наводи се да су камиони ове фирме у српњу 1995. у превозили погинуле Бошњаке у Сребреници.