Оружане снаге Босне и Херцеговине данас су на брду Вис општинском начелнику Сеаду Џафићу предале на кориштење више од 2,3 милиона квадратних метара деминиране површине.

Вис је сада чиста зона што Општини пружа могућност да у будућности улаже и развија туризам на тој локацији.

“Представници Оружаних снага БиХ уз подршку БХ МАЦ-а очистили су заиста велике површине и хвала им на томе у име свих наших грађана. Раније смо кренули са деминирањем на Лисачи и то ћемо привести крају, а послали смо молбу да један тим крене са деминирањем у Сељубљу. Очекујемо да и то приведемо крају и да у наредне четири године Калесија буде чиста зона”, истакао је Џафић.

Шеф регионалног уреда БХ МАЦ-а Ирфан Пехлић наглашава да је овај начин деминирања најновија метода која се користи у БиХ.

“Могу слободно рећи да је то будућност. Ми смо на захтјев Општине Калесија направили пројекат деминирања ове површине, учествовали смо у прикупљању информација и 2,5 године смо пратили рад Оружаних снага. У том периоду нисмо имали ниједне несреће, а пронађено је више од 170 минско експлозивних средстава, од чега је највећи број нагазних мина”, навео је Пехлић.

Представници Оружаних снага БиХ данас су на примопредаји деминираног терена упознали присутне о методама које су кориштене приликом чишћења овог локалитета истакавши да су захвални представницима Цивилне заштите Калесија, те општинском начелнику, који су пружили помоћ у проналажењу особа с информацијама о одређеним локалитетима мина.