Калифорнијско одјељење за јавно здравље тражи да, због великог броја нежељених реакција, “Модернине” вакцине против вируса корона буду повучене са тржишта.

“Модернине” вакцине серије “041Л20А” изазивају “већи број нежељених реакција од уобичајених” и зато би их требало уклонити из употребе док се не окончају сва испитивања, наводи се у образложењу.

Једна калифорнијска клиника, како се тврди, била је затворена неколико сати након што су пријављене нежељене реакције на вакцину.

“Серију од укупно 330.000 доза добило је 287 добављача широм Калифорније и ово је први пут да је забиљежена алергијска реакција”, наводи Ерика С. Пан, државни епидемиолог Калифорније.

“Модерна”, центри за контролу и превенцију болести и Америчка администрација за храну и лијекове тренутно испитују серију вакцина након што је десетак људи претрпјело “могућу тешку алергијску реакцију”.

Како наводе агенције, “акутна алергијска реакција претходно је пријављена у Бостону у децембру, након што је један љекар примио вакцину “Модерне”.

Истовремено, америчке медицинске власти истражују и неколико случајева озбиљних реакција на “Фајзер-Бионтекову” вакцину против вируса корона.

Калифорнија је најтеже погођена америчка држава са око три милиона заражених, од тога милион у Лос Анђелесу и више од 33.000 смртних случајева од заразе вирусом корона показују подаци Универзитета “Џонс Хопкинс”,преноси “Спутњик”.