Бивши опозиционар из Камбоџе Сем Рејнси осуђен је на затворску казну у трајању од 25 година.

Суд у Камбоџи осудио је Рејнсија по оптужници за учешће у покушају свргавања власти током нереда који су се у тој земљи догађали прије двије године.

Локални медији јављају да је Рејнси, поред затворске казне, осуђен и одузимањем права да гласа и буде биран у Камбоџи.

Бивши лидер Партије националног спаса Камбоџе (ЦНРП) Рејнси поручио је да је осуда политичка и да је плод слабости и страха камбоџанске власти.

“Камбоџански премијер Хун Сен се боји било какве могућности мог повратка на политичку сцену“, поручио је Раинсy на Тwиттеру.

Суд је данас затворске казне од по 22 године изрекао и Рејнсијевим сарадницима Муу Сошуи и Енгу Чују, а Рејнси је поручио да особе које је камбоџански режим осудио представљао истинске борце за слободу.

Суд у Камбоџи је прије три године забранио рад ЦНРП-а под оптужбом да лидери те политичке партије спремају обојену револуцију. Народна партија камбоџанског премијера Хун Сена је на изборима 2018. године освојила свих 125 заступничких мјеста у парламенту.

Рејнси и још неколико опозиционара су 2019. године намјеравали посјетити Камбоџи и покренути протесте због једнопартијског режима, али влада је спријечила њихов долазак из Малезије.