Бх. брод плови у међународним политичким водама, али без јасног циља. За ту ситуацију је крив трокут – Предсједништво БиХ, Парламент и Вијеће министара.

БиХ ријетко када има неки јасан вањскополитички циљ или договор.

Политички аналитчар Аднан Хускић сматра да се БиХ од стране регије али и неки других држава проматра као држава са “специјалним потребама”.

“Ми нисмо у стању ништа јасно формулирати. Јасно је да код нас кад долазе три члана Предсједништва и говоре све само не једним гласом”, рекао је Хускић за БХРТ.

Посјети државника регије или еуропских дужносника БиХ у посљедњих годину дана су ријети. Разлог за то је и пандемија, али аналитичари сматрају да сусједи и ЕУ као ни америчка администрација нису заинтересирани за БиХ.

“Поред свих оних проблема с којима се сусреће ЕУ – како даље након Бреxита, која врста ЕУ, којом брзином итд., су због изостанка напретка у БиХ нас учинили оном дестинацијом која није опортуна за дужноснике ЕУ”, сматра Хускић.

Ако и путују, чланови бх. Предсједништва ријетко иду заједно. Посједни примјер посјет је Додика Загребу. Као и сваки пут и сада су услиједиле бурне реакције. За Додика је посјет приватан, за Џаферовића за осуду, за Комшића није вриједно спомен.

Све се своди на прикупљање политичких бодова, а не на креирање вањске политике.

Аналитичар Славо Кукић каже да ће БиХ живјети у конфронтацијама све док су “етнонационални интереси у првом плану”.

Стручњак за међународне односе Златко Хаџидедић каже да се “БиХ одрекла вањске политике као што се одрекла и суверенитета”. Министарство вањских послова БиХ оцијенио је као “туристичку агенцију”.