Отклоњена је срамота коју је направио Хашки трибунал у претходном поступку, казала је за БХРТ Наташа Кандић, коментаришући данашњу пресуду Јовици Станишићу и Франку Симатовићу.

Оснивачица Фонда за хуманитарно право казала је како је тада је заиста то био шок, био је утисак да се сви докази прихваћају и одјендном се ослободе,

Ово је сада нова ситуација. Осуђени су они који оптужени за злочине за који су починили. Најважније да је утврђена њихова одговорност, казала је она у дијалошкој емисији БХРТ-а.

То су страшно високе позиције у свакој држави, нагласила је, и ако је врх државе осуђен онда се може замислити шта се догађало.

Пресудом је јасно да су они знали за постојање удруженог злочиначког подхвата, али чињеница да тжилаштво није понудило доказе, нити могу пресудити да су учествовали у УЗП-у, истакла је Кандић.

Када се говори о УЗП-у нема никаквих конкретних посљедица јер нема имена, спомињу се само високи представници институција Србије, Крајине, Барање и тадашње Српске Републике БиХ која је касније преименова у РС, подвукла је она.

Оптужени су знали да постоји циљ крајњег уклањања Хрвата и муслимана са одређених дијелова територија.