Кантонални суд Тузла прихватио је приједлог Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона и одредио мјеру једномјесечног притвора за 11 особа који су у групи коју је организирао Бењамин Жигић (28) из Тузле осумњичени да су починили продужено кривично дјело неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога.

Мјера једномјесечног притвора је одређена за вођу групе Бењамина Жигића, као и за чланове ове организиране групе – Мирослава Јурковића (46), Русмира Селимовића (32), Горана Јашаревића (34), Алмира Махмузића (33), Далибора Бановића (36), Семира Жигића (31), Невреса Талетовића (40), Синишу Марковића (43), сви из Тузле, те Бенсада Хрњића (34) и Мирсада Кадрића (40) из Сребреника, саопћено је из кантоналног тужилаштва ТК.

Постоји основана сумња да је Бењамин Жигић у периоду од фебруара до октобра 2020. године организирао групу у којој су биле и поменуте особе, а која је дјеловала на подручју Тузле и других мјеста Тузланског кантона. Жигић је набављао опојне дроге хероин, кокаин, цанабис (марихуана), амфетамин, као и таблете субоxоне, док су остали чланови групе имали различите улоге и преузимали, вагали, паковали и већем броју особа на подручју Тузланског кантона продавали дрогу.

Код Бењамина Жигића је приликом претреса породичне куће пронађена аутоматска пушка те је осумњичен и за кривично дјело недозвољено држање оружја или експлозивних материја.

По наредби Кантоналног суда Тузла и по налогу Тужилаштва 22. октобра 2020. године, припадници Сектора криминалистичке полиције-одјељења за борбу против злоупотребе дрога извршили су претресе већег броја објеката, аутомобила и осумњичених особа, које су потом лишене слободе. Приликом претреса су пронађени различити предмети (дрога, оружје, телефони, лаптопи и друго) који се доводе у везу са извршењем кривичних дјела.

МУП ТК је извршио криминалистичку обраду над осумњиченим особама, након чега су уз извјештај о почињеном кривичном дјелу предати у надлежност Тужилаштва.

Поступајући тужилац је донио наредбу о провођењу истраге и испитао осумњичене.