Кантони у Федерацији Босне и Херцеговине имају све више проблема који нису свугдје исти. Од непостојања изолаторија до недовољног тестирања и повећања броја зараженог здравственог особља.

Кантон Сарајево је при крају са смјештајним капацитетима за обољеле од ЦОВИДА 19. Нови кревети нису спремни. У исто вријеме, ова жупанија која нема свог министра здравства, суочава се с проблемима великог броја новозаражених те недовољних ресурса за анализу тестова. Из Кризног стожераМинистарства здравства ове жупаније дали су примјер како лако се број заражених повећава

КЕМАЛ БЕГАНОВИЦ, члан Кризног штаба Министарства здравства КС

Четири пријатељице лежерно оду на каву или ручак, изпоздрављају се изљубе се изгрле се, једна буде позитивна, сад су све четири позитивне,чини ми се да је једна од њих у другом стању.Проблем је одређени број узорака који стоје,свакодневно се скупља, који не може бити обрађен због капацитета тренутно расположивих за анализу узорака.

Зеничко-добојски кантон води битку с короном и унутар властитог особља. Више од 80 упосленика кантоналне болнице у Зеници је заражено, а број се и да ље повећава. Стално долазе и нови пацијенти.

РАСИМ СКОМОРАЦ, директор ЈУ Кантонална болница Зеница

Један врло важан проблем за Кантоналну болницу Зеница је што смо ми у овом периоду запослили вец 50ак радника прекобројних да бисмо могли задовољити потребе за третманом код пацијената.

Из Дома здравља Мостар поручују да мјеста за панику, због повећаног броја заражених, не смије бити. Иако се у ковид болницу у Мостару доводе пацијенти из 3 жупаније, ситуација је под контролом.

МАРИО КОРДИЋ, директор Дома здрављха Мостар

Ми смо као вањски сурадници цовид болнице и све им одрађујемо на терену а њима дајемо стварно што јесте за њих. Зато је мали број пацијената у мостарској болници у односу на велики број позитивних пацијената и тај омјер позитивних у другим градовима и пуне болнице у другим градовима код нас се не дешава, јер ми имамо скроз другачији концепт, и ту је наш успјех био.

Сви наши суговорници слажу се да је ситуација с коронавиусом лоша. Колико је заправо лоша тешко је утврдити, јер унаточ томе што је од почетка пандемије потенцирано што већи број тестова, Федерација Босне и Херцеговине и даље нема довољно тестова како би знали праву епидемиолошку слику.