Никад више ковид пацијената ни у Кантону Сарајево. Општа болница црпи посљедње смјештајне капацитете, а Клинички центар нема више мјеста за проширивање. Забрана кретања у овом кантону је дужа за два сата. Циљ је спасити што више живота.

Забрана кретања у Кантону Сарајево на снази је од 21 до пет сати. Угоститељски објекти од данас су под катанцем на двије седмице, док хотели који имају госте могу остати отворени. То су само неке од мјера кантоналних власти којима настоје сачувати здравствени систем.

ХАРИС ВРАНИЋ, министар здравства Кантона Сарајево

“У овом тренутку смо ми процијенили да је то прави тренутак јер су се склопиле све и законске и друге одреднице да би могли прогласити локдаун. Мислим да ће након 14 дана он поручити неке резултате”.

Терет, под којим су здравствене установе, постаје све већи. У сарајевској Општој болници пацијената никад више, а из Клиничког центра поручују да капацитете више не могу проширивати. Отворена су два нова дриве ин пункта за тестирање у Семизовцу и на Илиџи.

Др. АЛМИР ПАШАГИЋ, равнатељ Дома здравља Вогошћа

“До сада, како смо ми утврдили, неких 30-ак људи је дошло да се тестира. Ми очекујемо овдје велики број тестирања у наредном периоду, посебно за вријеме љета”.

И овај пут мјере се углавном односе на угоститеље, док трржни центри, у којима је све вријеме пандемије највише људи, остају отворени. На инспекцији и Ковид редарима је да контролишу број особа унутар тржних ценатара и обављају свој дио посла.

А баш због могућности надокнаде штете свима којима ће бити забрањен рад, посланици кантоналне Скупштине на хитној сједници, заказаној за понедјељак, разматраће измјене Закона о ублажавању негативних економских посљедица.