Ливањски кантон напокон је добио вјетар у леђа у борби против коронавируса. Кантонални прорачун за ову годину, након вишемјесечних политичких надмудривања данас је усвојен на сједници Кантоналне скупштине.

Скупштина је по хитном поступку једногласно усвојила прорачун за ову годину у износу већем од 84 милијуна марака, те на приједлог заступника Јосипа Перића донијела и одлуку да се одмах милијун марака стави на располагање кантоналном Кризном стожеру.

“Пао је камен са срца. Средства ће бити оперативна одмах, тако да настављамо борбу против коронавируса”, истакао је предсједник Владе Кантона 10 Иван Јозић.

Међутим, сада се у тој борби јавља још један велики проблем

Министрица здравства Кантона 10 Василија Броћета је истакла да сада имају средства, али немају гдје набавити заштитну и медицинску опрему.

“Данас без државе било коју опрему ми не можемо набавити. Држава се ту мора укључити и помоћи и овој жупанији и кажем ако нас још увијек сматрају дијелом свога територија. Ми се тако осјећамо, а да ли нас они сматрају таквим, нека они одлуче”, рекао је др. Јосип Перић, заступник у Скупштини Кантона 10.

С обзиром на велике проблеме с којима се домаћи Клинички болнички центри суочавају у борби са коронавирусом, а у интересу заштите живота људи на овим просторима, на овој сједници се чуо и овакав један приједлог.

“У овом моменту једини излаз је да отворимо пут за не дај Боже, можда нам не буде ни требао, али у овом моменту ми морамо отворити пут за слање наших најтежих пацијената према РХ, односно према КБЦ Сплит. У овом моменту Сплит нам је најближи”, предложио је Југослав Брдар, кантонални заступник.

Броћета је рекла да би то било одлично јер је Сплит близу, те немају толики број тестираних и потврђених.

“То би било одлично, али не знам је ли изводљиво”, истакла је Броћета.

Службено, на подручју Ливањског кантона још ни једна особа није заражена коронавирусом.

“Нитко то не може потврдити из разлога што немамо тестова, нисмо их тестирали и једноставно, то је произвољно тумачење. Ја тврдим, као што на простору цијеле БиХ има заражених, има их и овдје , али да би се спријечило ширење морају се поштивати упуте свих, посебно стручних екипа”, нагласио је др Перић.

Сви судионици ове сједнице су у својим расправама упозоравали на то да у овој ситуацији никакви особни и страначки интереси не смију доћи до изражаја, него само они опћи који се сада односе искључиво на заштиту људских живота.