У Зеничко-добојском кантону, број активно заражених коронавирусом повећан је на хиљаду. Капацитети у зеничкој болници су попуњени, а здравствени радници су на измаку снага.

Кризни штаб Зеничко-добојског кантона донио је наредбу о ограничењу кретања у времену од 21 до 5 сати ујутро наредног дана, а ово је само једна од мјера којима се настоји спријечити ширење обољења ковид 19.

АДНАН ЈУПИЋ, министар здравства ЗДК и предсједавајући Кризног штаба Зеница

“То би била наша професионална обавеза, идемо према Влади ЗДК са предлагањем пуно рестрикитивнијих мјера”, рекао је Јупић.

Наредбом је забрањено организирање свадби и других прослава, али и рад свим предшколским установама. С тим се не слажу у Удружењу предшколских установа.

Проф.др. НУСРЕТА КЕПЕШ, чланица Удружења предшколских установа

“Имајући у виду да је одлуком од прошле године, од 25 маја, дошло до престанка стања несреће на подручју Федерације, одлука затварања вртића и осталих привредних грана је нелегитимна и незаконита”, истакла је Кепеш.

Проблем додатно усложњава стање у кантоналној болници Зеница, која дневно хоспитализира и до 150 обољелих од ковида 19, а која муку мучи са недостатком стручног кадра. Због тога ће одређени број пацијената бити транспортован у друге болничке установе.

Др. ЕЛДИРА ХАЏИЋ, начелница Одјела за инфективне болести КБЗ

“Имамо јако велики прилив пацијената са клиничком сликом тешке ковид-19 инфекције. Имамо довољно опреме, имамо довољно лијекова, немамо довољно доктора, то јест инфектолога”, казала је Хажић.

Проф. др РАСИМ СКОМОРАЦ, директор Кантоналне болнице Зеница

“Тешки пацијенти се могу слати, наравно уз договор и консултације с колегама из Сарајева, према клиничком центру у Сарајеву, за овај дио који гравитира Зеници, као средисту кантона, а за дио кантона који гравитира према Опћој болници Тешањ обезбјеђено је евентуално слање пацијената према УКЦ Тузла”, објаснио је Скомоцар.

Органи управе и друга правна лица, која пружају услуге грађанима путем шалтер сале, овом наредбом дужни су одредити особу за контролу провођења прописаних епидемиолошких мјера. Наредба ће на снази бити 14 дана, а уколико се не буде поштовала, Кризни штаб ће предложити пуно рестриктивније мјере. Грађанима је упућен позив да буду одговорни и да чувају своје и здравље других.