Министар просторног уређења, грађења и заштите околиша Кантона Сарајево Фарук Капиџић поручио је грађанима да не морају потписивати петицију против градње новог објекта на локалитету Хотела ”Пошта” у центру града.

”Не може се усвојити урбанистички пројект ”Квадрант Сирано-Позориште младих” за локалитет хотел ”Пошта” без провођења одлуке Владе КС у вези вентилационих коридора”, истакао је министар данас у онлине обраћању медијима.

Капиџић је подсјетио да је Одлуку о провођењу вентилационих коридора Влада КС усвојила 18. јуна те нагласио да се локалитет ”Пошта” налази управо у оквиру тих коридора.

Нагласио је да је документ Кантонални еколошки план (КЕП) усвојена Стратегија КС-а од 2017. до 2022. године у оквиру које се проводи Зелени акциони план који је резултирао студијом о вентилацијским коридорима у циљу смањења загађења зрака.

Истакао је да је Министарство градским опћинама послало тачне линије и позиције које ти коридори захваћају и који се од регулационих планова морају измијенити у складу с њима.

Капиџић је додао да на подручју Опћине Стари Град има 12 регулационих планова (11 усвојених, један у изради), у Опћини Центар 23 (14 усвојих, девет у изради), Опћина Ново Сарајево 14 (девет усвојених, пет у изради, Нови Град 22 плана (16 усвојених, шест у изради) те Илиџа четири плана (три усвојена, један у изради).

”Опћине ће крајем мјесеца од Министарства добити који планови ремете параметре у Студији те на који начин ће се проводити параметри”, појаснио је министар Капиџић.

У Одлуци су, додао је, забрањене издавање грађевинских и урбанистичких сагласности у периоду од шест мјесеци, до дефинисања планова, али само на плановима који улазе у дораду.

Истакао је да опћински начелници имају слуха за рјешавање тих проблема те је изразио наду да ће тако поступити и опћинска вијећа и да ће покренути процедуре корекције планова.

”Ово је наша обавеза због ситуације у граду, а то је да се добије већи број зелених површина и омогући струјање зрака”, закључио је Капиџић.