На Цвјетницу – Недјељу муке Господинове и Свјетски дан младежи, у недјељу је у катедрали Срца Исусова у Сарајеву, свечано еухаристијско славље предводио надбискуп метрополит врхбосански кардинал Винко Пуљић у заједништву с надбискупом коадјутором врхбосанским и апостолским управитељем Војног ординаријата у БиХ монс. Томом Вукшићем те уз концелебрацију генералног викара Врхбосанске надбискупије монс. Слађана Ћосића и још четворице свећеника.

Кардинал Пуљић благословио је палмине и маслинове гранчице које су на дар катедралној вјерничкој заједници донијели из Херцеговине – Миљенко Сесар и ђакон влч. Томислав Рајич.

Због ограничења у вријеме актуалне пандемије коронавируса није било уобичајене свечане процесије око катедрале.

У пригодној проповиједи кардинал Пуљић напоменуо је да сви назочни, након слушања еванђеоских извјешћа о свечаном Исусову уласку у Јерузалем те о његовој муци и смрти на крижу, пребиру споменуте догађаје у својим мислим и свом срцу.

  • Занимљиво је да народ, који је у Исусу гледао краља жидовскога и свечано га дочекао у Јерузалему кличући Хосана и простирући палмине гране и своје простирке, за неколико дана виче: ‘Распни га, распни’! – казао је кардинал Пуљић указујући на популизам односно колективну свијест.

Позвао је вјернике да ‘уђу’ у Исусову душу и срце у тренуцима када Господин прихваћа толико понижење и муку. Рекао је да је Исуса такођер мучила и свијест да ће та његова мука у повијести човјечанства за неке бити узалудна. Напоменуо је да је сваком тешко кад поднесе узалуд неку жртву за другога.

  • Размишљајући о муци Кристовој, човјек тражи одговор у свим несигурностима и страховима – рекао је кардинал Пуљић у својој проповједи, додајући да су бројни људи ради власти и користољубља спремни жртвовати истину и правду, преноси КТА.