Карикатуристи се пуно баве темом COVID-19 јер покушавамо да и у овом најцрњем тренутку извучемо мало ведрине из тог стања, казао је познати бх. карикатуриста Хуле Ханушић у емисији БХТ1 уживо.

“Пуно је конкурса и радова. Ја сам чак имао једну мапу само на ту тему тако да је било за очекивати и од других колега. Неки од њих праве чак и књиге, односно брошуре везано за овај проблем”, појашњава Ханушић рад карикатуристе у вријеме пандемије.

Ханушић каже да су неке од карикатура, нарочито оне посвећене изборима, настале чак прије три деценије, али су и даље актуелне и посједују универзалну поруку.

“Ове карикатуре су одраз једног стања код нас у Босни и Херцеговини, мада би се могло пресликати на стање у цијелом свијету. Неке од тих карикатура су настале прије више од 30 година, само су обојене и прилагођене тренутку, односно изборима у БиХ. Кад је карикатура универзална, онда траје дуго. Некад се зна десити да карикатуристи иду испред свог времена па онда предвиђају ситуацију која је одраз стања у којем се налазе”, сматра Ханушић.

Иако већ дуже од 25 година живи и ради у Аустрији, Балкан је, како каже, и даље честа инспирација у његовим радовима.

“Мој поглед је непрестано уперен према Балкану и дешавањима која су тако бурна. Ипак, тренутно сам се више окренуо фестивалској карикатури обзиром да је простор за објављивање карикатура страшно сужен. Постоји велика потреба за објављивањем радова али нам је ускраћен простор, поготово у тисканим медијима, тако да је карикатура на неки начин протјерана”, мишљења је Ханушић.

“Карикатура има за циљ да буде на страни истине. И на неки начин да буде на страни слабијих. Прави карикатуриста зна потакнути тај осјећај и ако то пренесе на цртеж, онда је вјероватно да уредницима и власницима штампаних медија није баш драго да виде себе и да истина изађе на видјело”, рекао је бх. карикатуриста Хуле Ханушић у разговору за БХРТ.