Поводом 100 дана мандата, градоначелница Сарајева је организовала дружење с новинарима на којем је представила досадашње активности те најавила нове планове у будућности.

Наводи да је фокус њеног рада на “домаћинском односу према Граду Сарајеву”.

“Једна од првих идеја је била рационализација градске управе и продаја аутомобила. Схватила сам још и да велике уштеде могу направити ако позовем велике стручњаке да ми помогну. Они су се сами јавили и рекли ‘ми стојимо на располагању да бесплатно дамо допринос’”, подсјетила је она.

У првих 100 дана мандата истиче и да је потписан споразум са Уредом за борбу против корупције и управљање квалитетом Кантона Сарајево, а да ће у наредном периоду радити на потпуној транспарентности градске управе.

Градоначелница Сарајева казала да Сарајево треба бити град будућности, те да га желе направити модерним и савременим.

“Да бисмо сачували његов сјај, вратили његову славу и подигли га на пиједестал гдје припада, у нашој визији Сарајево видимо као град будућности, ризницу прошлости, дом изврсности, центар креативности, арену врхунског спорта, најбољег домаћина, као град чувар и као град хиљаду мостова”, навела је градоначелница.

Казала је да је Сарајево као град будућности њихов приоритет, али да то не значи губљење идентитета или занемаривање хисторије и културе сјећања, него напротив, „темељем свог јединственог хисторијског пута желимо градити бољу будућност“.

Наслиједили су, каже, изетно квалитетне пројекте из претходног мандата, прије свега истакнувши Бистричку станицу која ће, по њеним ријечима, у трећем кварталу бити успјешно завршена, а у склопу које ће бити и музејска поставка. Други пројекат који је наслијеђен је пројекат изградње Видиковца.

“Требевић је јако важан, Требевић је наша заштићена зона и морамо се домаћински односити и према планини Требевић. Један од пројеката којем се желимо посветити је изградња Опсерваторија. То је пројекат који није само инсфраструктурни, то је пројекат који је образвовни и веома је важан за заштиту околиша”, навела је Карић, додајући да је важно како се односимо према заштићеним подручјима.

Мишљења је да треба подржати занатлије па је тако потписала споразум за подршку обртничкој комори. Сматра да град треба улагати у младе као и у спорт. Навела је да је потписан споразум о изградњи бициклистичке стазе која повезује Сарајево и Пале.

“Како би показали да цијенимо нашу прошлост и нашу хисторију покренули смо и нове пројекте, као што је реконструкција Бијеле табије”, навела је Карић те додала да се нада да ће већ до краја године почети активности на овом пројекту.

Истакнула је да наш град мора вратити статус регионалног центра креативности, културе и умјетности и понудити довољно простора нашим умјетницима.

Најавила је да ће Град Сарајево, као и до сада, подржати Сарајево филм фестивал, додајући да су веома поносни што је град Сарајево и УНЕСЦО град филма. По њеним ријечима, Сарајево треба бити и град врхунског спорта.

Између осталог, напоменула је и да су вратили финансирање Меморијалном центру Поточари и много енергије посветили чувању и ширењу свијести и знања о геноциду над Бошњацима у Сребреници. Такођер, покренули су и постављање спомен-плоче на Казанима и обиљежавање овог мјеста невино убијених сарајевских цивила.

“Много посла је иза нас, међутим много више посла је испред нас, али смо спремни радити. Желим да радимо са осмјехом, желим да стварамо добре приче и да радимо са осмјехом за наше грађане”, закључила је Карић.