Суд Босне и Херцеговине првостепеном пресудом осудио је Сенада Касуповића на три године затвора због организовања терористичке групе, у вези са кривичним дјелом тероризам.

Оптуженица терети Касуповића да је 12. јула 2013. године напустио Босну и Херцеговину те отпутовао у Турску, одакле је илегално прешао границу и дошао на територију Сирије, гдје се придружио структурама “ИСИЛ-а”, који је Вијеће сигурности Уједињених народа прогласило терористичком организацијом.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је оптужени је на наведеном подручју боравио шест година – до 19. децембра 2019. године, гдје је заједно са другим особама из Босне и Херцеговине које су боравиле у Сирији са истом намјером, користећи име Муатесим, учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни “ИСИЛ-а” у јединици “Бејт Командос”, која је касније промијенила име у “Ел Акса”.

На рочишту за изјашњење о кривици одржаном 08. априла 2020. године оптужени Сенад Касуповић се изјаснио да није крив за кривично дјело за које се оптужује.

Главни претрес у овом предмету отворен је 20. маја 2020. године.