Око 160.000 људи у шпанској регији Каталонији одо данас је поново под рестриктивним мјерама, док се власти боре да ставе под контролу нови раст броја заражених коронавирусом.

Судац је одобрио наређење регионалне владе о обавезном останку у кућама за становнике града Лјеиде и шест оближњих мјеста у уторак навече, након неколико дана вербалних и политичких препирки око тог питања.

На основу нових правила, људи могу напуштати своје домове само ради основних активности као што је одлазак на посао или у куповину, док ће хотели, ресторани и барови бити затворени изузев преузимања и испоруке хране.

Регионалне власти такође су препоручиле људима у три кварта да остану у кућама, али наводе то није обавезно. Други судац одбио је да одобри предложену рестрикцију окупљања више од 10 људи у том мјесту.

Након више од 28.000 преминулих у пандемији, шпанска влада укинула је рестриктивне мјере на националном нивоу 21. јуна, сматрајући да је прошло најгоре у ширењу вируса након што је стопа заразе била сведена скоро на нулу.

Од тада се, међутим, више од 170 кластера појавило широм Шпаније, присиљавајући регионалне власти да уведу бројне локалне рестрикције, стварајући забуну међу мјештанима и бијес у пословној заједници.

Иако је Каталонија, која је друга најмногољуднија шпанска регија, прва поново увела обавезни останак у кућама, дијелови Галиције затворени су за посјетиоце а баскијски град Ордизиа увео је полицијски сат како би сузбио епидемију.

Одмах након Каталоније, низ шпанских регија увело је обавезно ношење маски у било које вријеме, без обзира може ли се гарантирати физички размак. У јужној регији Андалузији, рестрикције се чак примјењују и на туристе на плажама, преноси Ројтерс.