Након великог пожара који је прије двије године захватио париску катедралу Нотр Дам и потресао свијет, радови на обнови катедрале моц́и ц́е да почну наредне зиме. Узрок пожара још увијек није разјашњен.

Пожар који је избио 15. априла 2019. године, уништио је дио свода и велику греду, као и дио унутрашњости катедрале, старе више од 850 година. Нотр Дам, драгуљ готске архитектуре, прије епидемије корона вируса била је незаобилазна дестинација за посјетиоце у Паризу. Налази се географски у срцу главног града, поред ријеке Сене.

Припремни радови за обнову Нотр Дама биће завршени овог љета, а током зиме почиње рестаурација која ће трајати вјероватно дуже од предвиђених пет година. Већ су расписани тендери за обнову.

За сада се још не зна тачан узрок пожара, али многи помињу немар и “неке неисправности”. У току истраге до медија долази мало информација о томе.

“За сада остају исте хипотезе, неугашени пикавац цигарете или кратки спој”, рекли су извори блиски истрази.

Катедрала Нотр Дам за Французе није само свјетски позната средњовјековна готска катедрала, већ срце Париза и здање које су овековјечили књижевници и дио је историје нације.

Градњу катедрале је започео 1163. године бискуп Морис де Сили, а завршена је скоро два вијека касније – 1345. године.

Нотр Дам је тијесно повезана са историјом Француза. Нјена снажна звона су се 24. августа 1944. године огласила да означе ослобађање земље од нациста, а 26 година касније су звонила на сахрани лидера Покрета отпора, генерала Шарла де Гола.

Катедралу је опјевао пјесник Жерар де Нервал, који јој је 1832. године посветио пјесму “Богородична црква у Паризу”. Виктор Иго је годину дана раније написао роман “Богородична црква у Паризу” о катедрали, звонару Квазимоду и ромској плесачици Есмералди.