Неизвјесно и промјењиво стање на границама домаћим је гостима отворило нову димензију туризма, откривање природних и туристичких љепота властите земље. Док туристички радници који овисе само о страним туристима тренутно пролазе кроз једну тешку фазу, они који су окренути на гране туризма доступне домаћем госту профитирају.

Удруга Тајна природе од 2012. упознаје знатижељнике са освјежавајућом и бистром ријеком Требижат. Постали су препознатљиви по кану излетима дуж 51 километра ове ријеке, а од ове су сезоне увели и нову врсту понуде, замишљену да туристима авантуристима приушти незабораван осјећај и мотивира их на размишљање о важности чисте природе и очувања водних богатстава.

СТАНКО ЗЛОПАША, предсједник Удруге “Тајна природе”

Авантуризам је грана на којој јако пуно још треба радит, изискује пуно заштите околиша, очување оваквим какав јесте, можда и мало бољим него тренутно јер природу нисмо само наслиједили, него и чувамо за будуће нараштаје.

Удруга одсад кроз програм реализиран у склопу пројекта Виа Динарица нуди и вишедневна искуства, авантуру на Кравици, излет три ријеке и водену авантуру која укључује излете ријекама, језерима и завршетак на мору. Уз то, локалним произвођачима и угоститељима доводе нови тип туриста, оне који сједилачки начин живота желе надокнадити једном еколошком авантуром.

СТАНИСЛАВА БОРОВАЦ, туристички водич

Кад причамо о туризму такве врсте, увијек се треба држати онога сто је карактеристично за тај крај, а за Чапљину је карактеристично да лежи на 4 ријеке, а имамо и Хутово блато. И, зашто не искористити то за пласирање нових производа и услуга.

Ријека Требижат налази се на плавој линији Виа Динарице захваљујући чему туристи из цијеле БиХ имају прилику чути за ову врсту излета. Нјиховим масовнијим доласком профитирају и власници смјештаја, ресторана, те локални произвођачи еколошке хране.