Матка, узани кањон доњег тока ријеке Треске, смјештен 15 километара сјеверозападно од Скопља, једна је од најпопуларнијих авантуристичких дестинација на отвореном у Сјеверној Македонији.

Кањон Матка је популарна туристичка дестинација која из године у годину привлачи све већу пажњу својим природним љепотама. У близини се налазе бројни живописни средњовјековни манастири, пећине, шуме и зелене долине које све више привлаче домаћих и страних туриста.

Возећи се бродићем или кајаком кроз кањон посјетиоци могу уживати у несвакидашњем природном окружењу, мирису биљака и цвркуту бројних птица које тамо живе.

Простире се на око 5.000 хектара и станиште је разних биљака и животиња, од којих су неке ендемске врсте за ово подручје.

Око 20 посто биљног живота може се наћи само у овом кањону, који је такођер станиште 77 ендемских врста лептира. Пећине кањона настањује и велика заједница слијепих мишева.

У кањону постоји 10 шпиља, чије се дужине крећу између 20 и 176 метара. У одређеним временским интервалима током године кањон је у потпуности прекривен маглом.

Кањон Матка је и најбоље планинарско подручје Сјеверне Македоније, а одликују га двије окомите јаме, које се спуштају у дубину од 35 метара и прави су изазов за алпинисте.

Кајакарење на ријеци Трески је такође популаран спорт, као и риболов и пливање. Ријека је позната по уређеној стази за тренинге и такмичења у кајаку.