Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства, Француске, Њемачке и Италије и Делегације Европске уније/Уреда специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини дали су заједничку изјаву о дешавањима у БиХ након одлуке странака из Републике Српске да не учествују у одлучивању на нивоу Босне и Херцеговине.

“Наш циљ је стабилна, функционална и просперитетна Босна и Херцеговина, у којој ће сви бити задовољни и уживати потпуну заштиту закона. Једнострано повлачење из институција или блокирање процеса доношења одлука у њима, је неприхватљиво и контрапродуктивно без обзира са које стране долази и може само ослабити управо она побољшања и напредак који грађани желе да виде”, речено је у изјави.

“Одлуке Уставног суда БиХ, као и одлуке Уставног суда у било којој земљи, су коначне и обавезујуће, и морају се имплементирати, јер пречесто то није био случај”, наглашено је у изјави.

Такође је додато да рјешење питања састава Уставног суда је могуће у склопу прописаних процедура и заједно са ширим реформама које је ЕУ предложила за процес приступања, као што су посљедње Мишљење и Приебеов извјештај.

“Разговор о таквим могућностима између политичких странака и у Парламенту, путем компромиса и дијалога, је најбољи начин да се ојача владавина права и да се земља доведе до стадија у којем више, захваљујући постојању неовисног правосуђа и јасне подјеле власти, неће бити потребна међународна супервизија”, речено је на крају изјаве амбасадора Квинте и Делегације ЕУ.