Босанскохерцеговачки кандидат у категорији Најбољи међународни дугометражни филм за награду Оскар Америчке академије (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) је филм “Кво вадис, Аида?” редитељице и сценаристице Јасмиле Жбанић.

Удружење филмских радника БиХ, као цертифицирана струковна организација за Босну и Херцеговину, организирала је избор, те је комисија у чијем су се саставу нашли редитељ Срђан Вулетић, сценаристица Елма Татарагић, сценаристица Тина Шмалцељ, продуцент Зоран Галић, костимографкиња Лејла Хоџић, сценаристица Мелина Алагић, монтажер Миралем Зубчевић, монтажер Предраг Соломун, директор фотографије Алмир Ђиколи и редитељица и сценаристица Инес Тановић, гласањем одлучила о босанскохерцеговачком кандидату.

Овогодишњи босанскохерцеговачки кандидат филм свјетску премијеру имао је у такмичарском програму Венецијанског филмског фестивала, након чега је приказан и на Торонто Филм Фестивалу, а ускоро је планирана и дистрибуција у кинима у Босни и Херцеговини.

Радња филма говори о геноциду у Сребреници, а главни лик Аида ради као преводитељица у Сребреници, заштићеној зони УН-а.

Главне улоге у филму су остварили Јасна Ђуричић, Изудин Бајровић, Борис Исаковић, Јохан Хелденбергх, Рејмонд Тири, Борис Лер, Дино Бајровић, Емир Хаџихафизбеговић и Едита Маловчић. Продуценти филма су Дамир Ибрахимовић и Јасмила Жбанић (Деблокада, БиХ), а филм је реализован у копродукцији са Coop99 (Аустрија), Digital Cubе (Румунија) , Н279 Productions (Холандија), Razor Film (Њемачка), Extreme Emotions (Пољска), Indie Prod (Француска) и Torden Film (Норвешка), у партнерству са Радио Телевизијом Босне и Херцеговине, турском ТРТ, њемачко-француском ТВ АРТЕ/ ЗДФ и аустријском ОРФ.

Удружење филмских радника Босне и Херцеговине већ 20 година кандидира филм Америчкој академији у категорији за Најбољи страни играни филм. На основу кандидатуре Удружења филмски радника, 2001. године је номиниран филм “Ничија земља” Даниса Тановића, који је у марту 2002. године награђен престижном наградом Осцар за најбољи страни филм.

Награду Осцар додјељује америчка Академија филмских умјетности и науке АМПАС, а једна је од најзначајнијих награда у свијету филмске умјетности док је сама церемонија додјеле један од најгледанијих телевизијских програма током године у САД-у и у свијету, саопћено је из Удружења филмских радника БиХ.