Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун одлучио је да додатно пооштри мјере превенције ширења корона вируса у овој земљи, блокирајући ионако непроходне границе, због чега прекида готово сву трговину с Кином.

Ким Џонг Ун не само да затвара границе према Кини, већ је наредио и погубљење двојице цариника због неприкладног руковања увезеном кинеском робом.

Пекинг је у октобру у Пјонгјанг извео робе у вриједности од само 253.000 америчких долара, што је пад од 99 одсто у односу на мјесец раније, показују подаци које је објавила кинеска царинска управа. Поређења ради, то је мање од вриједности робе коју је Кина извезла у Лихтенштајн и Монако током октобра.

Кина је највећи трговински партнер Сјеверне Кореје и заправо економски спас Кимовог режима јер Сјеверна Кореја не увози робу готово ни из једне друге земље. Прије него што су Уједињене нације увео санкције за сјевернокорејски програм нуклеарног наоружања 2016. и 2017. године, Пекинг је чинио више од 90 одсто спољне трговине Пјонгјанга.

Међутим, према новим мјерама Ким Џонг Ун је спреман чак прекинути трговину с Кином како би спријечио улазак вируса у Сјеверну Кореју, па и ако то значи престанак снабдијевања земље храном и горивом. Овакав потез сматра се још екстремнијим с обзиром да Кина протеклих мјесеци пријављује тек неколико дневних случајева новозаражених корона вирусом.

Сјеверна Кореја још није јавно признала пад трговине, као ни наређења погубљења цариника. Сјевернокорејски државни медији извијестили су током викенда да власти проводе нове, оштрије епидемиолошке мјере широм земље, укључујући повећање броја стражара на границама.