Сјевернокорејски вођа Ким Џонг Ун позвао је на “дипломатске и војне контрамјере”, јавили су данас званични сјевернокорејски медији неколико часова прије истека ултиматума који је Пјонгјанг упутио Вашингтону.

Те изјаве на јучерашњој пленарној сједници владајуће Радничке партије упућене су неколико часова прије Кимовог новогодишњег обраћања током кога би могао да прецизира “нови пут” којим намјерава да крене када истекне ултиматум.

Према ултиматуму, уколико нема напретка у преговорима о денуклеаризацији, Пјонгјанг планира “божићни поклон” Вашингтону, а стручњаци су ту пријетњу протумачили као упозорење о проби ракете дугог домета.

У говору од више сати, према сјевернокорејској агенцији КЦНА, сјевернокорејски водђа је позвао на предузимање мјера за поновну изградњу привреде и “доношење војних и дипломатских контрамјера да би се чврсто сачувао суверенитет и безбједност земље”.

Агенција КЦНА је навела да ће на састанку Радничке партије, који је почео у суботу у Пјонгјангу, наставити да се разматра “врло важан документ”.

Послије спектакуларног приближавања 2018. године, преговори о сјевернокорејском нуклеарном програму су у застоју од неуспјелог самита у Ханоју у фебруару између Ким Џонг Уна и предсједника САД-а Доналда Трампа.

Двије земље нису успјеле да се договоре о гашењу сјевернокорејског нуклеарног програма у замјену за укидање међународних економских санкција. Пјонгјанг је Вашингтону упутио ултиматум и дао му до краја године да промијени приступ.

У посљедње вријеме шире се гласине да би Пјонгјанг могао да одустане од мораторијума на пробе интерконтиненталних балистичких ракета, што би значило да му је континентални дио САД-а у домету, мада се изгледа одустало од пријетње Пјонгјанга о “божићном поклону” Вашингтону, наводи Франс прес.